Koudelka (Trikolora): Fiala upřednostnil Ukrajinu před Slovenskem, občané ale ne

09.03.2024 8:05 | Komentář

Premiér Petr Fiala zrušil jeden z prvků nadstandartních vztahů se Slovenskem – společné zasedání vlád. Důvodem je zahraniční politika Ficovy slovenské vlády.

Koudelka (Trikolora): Fiala upřednostnil Ukrajinu před Slovenskem, občané ale ne
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Fialův krok je motivován nesouhlasem se slovenskou zahraniční politikou, nikoliv vůči České republice, ale k třetím státům. Smysl vzájemných vztahů a v rámci nich i společných jednání vlád je však řešení věcí, které nejsou předmětem globální mezinárodní politiky, ale dvoustranné spolupráce v kultuře, hospodářství, dopravě a jinde. Prostě se netýkají našich ani slovenských vztahů k Somálsku, Kosovu, Kypru či Ukrajině. O tom vzájemné vztahy nejsou. Příkladem je i Kosovo, které jsme po tlaku USA uznaly, ale Slovensko ne. Přitom to ve vzájemných vztazích nevadí.

Fiala se naštval, že Fico nepřebírá americkou a bruselskou variantu příběhu o rusko-ukrajinské válce, volá po míru a má neutrálnější postoj k účastníkům konfliktu, než předchozí slovenská vláda. No a co? Žádná mezinárodní dohoda nezavazuje Slovensko k účasti ve válce na Ukrajině, a to ani v rámci ekonomické či jiné pomoci jedné z válčících stran. Fiala je jen naštvaný, že Slovensko má vlastní vidění a hodnocení situace, jedná svébytně, a ne jako vazalský stát.

Jaká bude Fialova reakce, kdyby v prezidentských volbách v USA vyhrál Trump a změnil politiku USA k ukrajinské válce? Bude Fiala bojkotovat, poučovat a sekýrovat i USA? Nebo umí být razantní jen ke Slovensku, ale před USA zaleze?

Pro Fialu jsou vztahy s ukrajinskou vládou přednější, než vztahy s vládou slovenskou. Ale u obyčejných lidí Čech, Moravy a Slezska je Slovensko přednější. Fialovo zhoršení vztahů se Slovenskem je jedním z mnoha špatných kroků této vlády. Předpokládám, že dojde k napravení našich vzájemných zvláštních vztahů po volbách na podzim 2025.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle Fiala zvoral úplně,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 09.03.2024 12:28:17
Slovensko je náš příbuzný stát, řada lidí tam má příbuzné, řada našich občanů pochází odtamtud. Proč to ničí jen kvůli opačnému postoji k válce na Ukrajině, to nikdo, ani tady, ani na Slovensku nechápe. Jakoby Ukrajina byla nade vše, nejen nad Slovenskem, ale i nad naším vlastním státem. Vypadá to, že se Fiala již z té Ukrajiny úplně pomátl.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL