Koudelka (Trikolora): Habaďura Ministerstva zdravotnictví v reklamě na covid očkování?

29.11.2021 13:05 | Komentář

Ministerstvo zdravotnictví provádí reklamní kampaň na podporu covidového očkování. Nesdělilo však, zda fotky postižených covidem zachycují osoby očkované či neočkované.

Koudelka (Trikolora): Habaďura Ministerstva zdravotnictví v reklamě na covid očkování?
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Reklamní kampaň ukazuje těžce postižené pacienty či mrtvé. Jde o snímky lidí umístěných především na jednotce intenzivní péče (JIP). Dne 24. 11. 2021 bylo na jednotkách nově umístěno 371 neočkovaných a 231 očkovaných pacientů ZDE, tedy poměr asi 6:4. Na fotografiích jsou zobrazeni především starší lidé, proto je zajímavé uvést čísla za skupinu pacientů od 70 let. Zde tvoří neočkovaní menšinu 121 a očkovaní většinu 152 pacientů, tedy obrácený poměr zhruba 4:6.

I v dřívější době tvořila skupina očkovaných významnou část pacientů na JIP. Z hlediska náhodného výběru je možné, že fotografie zachycují z velké části, možná i většinově, osoby očkované. Proto jsem učinil na Ministerstvu zdravotnictví dotaz podle zákona o svobodném přístupu k informacím: „Disponuje Ministerstvo zdravotnictví údajem, že fotografie, které získalo pro potřeby brutální kampaně od fotografa Lukáše Bíby, jsou fotografie osob neočkovaných proti covidu či očkovaných proti covidu a v jakém poměru jsou tyto osoby na fotografiích zastoupeny.“. Ministerstvo neodpovědělo.

Obdobná kampaň je i v rámci protikuřácké reklamy na obalech cigaret. Jak by na důvodnost takové reklamy nahlíželi lidé, zjistí-li, že jsou zachyceny následky rakoviny plic u nekuřáků? Rakovina je špatná u kuřáka i nekuřáka, ale z hlediska protikuřácké kampaně není důvěryhodné používat k odstrašení od kouření nemocného nekuřáka. A jak je to u brutální reklamy na covidové očkování?

Věnování

Tento text věnuji Janu Hnízdilovi, Janě Zwyrtek Hamplové a Janu Tománkovi, kterým za jejich názory bylo znemožněno publikovat na Aktuálně.cz.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…