Kováčik (KSČM): Skladování munice musí být bezpečné a pod kontrolou

06.11.2014 13:54

Chtěl bych se ještě na chvíli zastavit u výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku. V pondělí projednala vláda společnou zprávu ministra vnitra a ministra obrany a konstatovala, mezi jiným, že pronajímání muničních skladů soukromým společnostem s sebou neslo a stále nese řadu rizik.

Kováčik (KSČM): Skladování munice musí být bezpečné a pod kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Na území Československa bylo značné množství muničních skladů, měla je každá větší posádka. Tyto muniční sklady podléhaly velmi přísným požadavkům na jejich bezpečnost při skladování munice a při jejich ostraze. V současné době počet muničních skladů značně poklesl a vedle těch, které spravuje Armáda ČR, jsou i ty, které jsou pronajaty. Je namístě se ptát, jaký přehled je o tom, jakou munici a v jakém množství tyto společnosti v těchto skladech mají, jak je s touto municí nakládáno, zda byla těmto společnostem vydána licence v souladu s platnými zákony. Každý muniční sklad byl postaven tak, aby při výbuchu v jednom objektu nedošlo k domino efektu a nebyl ohrožen objekt sousední, avšak za předpokladu, že bylo dodrženo množství a skladba munice v daném objektu povolená. A tady je zřejmě kámen úrazu, jak a kým bylo kontrolováno kolik a jaké munice je v jednotlivých objektech, jak je s ní nakládáno a zda jsou dodržovány všechny bezpečnostní standardy. Pak je totiž namístě obava občanů o své zdraví a majetky, paradoxně i přesto, že mnozí z nich byli a jsou v těchto skladech zaměstnáni. Obě ministerstva, jak vnitra, tak obrany, musí dokončit šetření příčin tohoto neštěstí, při kterém se dosud pohřešují dva zaměstnanci, závěry těchto šetření zobecnit a přijmout taková opatření, která zmenší na minimum rizika s těmito sklady spojená. To bude vyžadovat prověření nájemních smluv u každého objektu, u těch nevyhovujících i případné jejich zrušení a převezení munice jinam a následně i zahrnutí těchto objektů do krizových plánů, což ve Zlínském kraji u tohoto objektu chybělo. Věřím, že jedině tak bude veřejnost uklidněna, že bylo učiněno vše pro zajištění jejich bezpečnosti.

Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…