Kovářová (STAN): Prezidentská volba vždy byla zvláštním okamžikem

17.03.2023 21:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výstavě o historii prezidentské volby

Kovářová (STAN): Prezidentská volba vždy byla zvláštním okamžikem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová živě

Naše země měla za dobu své moderní samostatné existence od vzniku Republiky československé řadu prezidentů. Zažila tedy i řadu voleb - většinou ve sněmovně, v posledních letech voleb přímých.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

V časech volby parlamentem byl často výsledek volby dohodnutý předem, bylo jasné, kdo zvítězí. Ale ne vždy, i na půdě zákonodárných shromáždění se odehrály velmi tvrdé boje, které rozhodoval jeden či dva hlasy. Ovšem o tvrdosti přímé volby už jistě nemusíme po třech pokusech pochybovat.

Co je ale jisté, to je to, že vždy byla prezidentská volba zvláštním okamžikem v dějinách naší země. Chvílí, ke které občané vzhlíželi s očekáváním změny. Někteří s nadějí, jiní s obavami, ale každopádně s přesvědčením, že přichází nové období, nová éra. V naší republice má úřad prezidenta určité mimořádné postavení. Přitom ani za první republiky, ani za druhé, po válce a ani během vlády komunistické strany neměl prezident v principu rozsáhlejší pravomoci.

Moc ráda jsem proto v prostorách Poslanecké sněmovny otevřela výstavu věnovanou právě prezidentským volbám napříč historií Československa a České republiky. Od roku 1918 až do roku 2018.

Děkuji kanceláři Poslanecké sněmovny za přípravu této skvělé výstavy. Je velmi zajímavá a konec konců – myslím, že její pozorná prohlídka pomůže každému, kdo se chce přesněji seznámit nejen s ústavní logikou uspořádání našeho státu, ale i s tou logikou společenskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…