Kovářová (STAN): Stavět na pranýř pana Polčáka je opravdu neuvěřitelná drzost

07.04.2022 12:27

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Kovářová (STAN): Stavět na pranýř pana Polčáka je opravdu neuvěřitelná drzost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová živě

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

sešli jsme se zde na podnět hnutí ANO a SPD zřejmě hlavně proto, abychom zde mrhali časem a mrhali penězi daňových poplatníků. Jiný smysl tato mimořádná schůze nemá! (Projevy nesouhlasu zleva.) Je to jenom ztráta času a ztráta peněz. Určitě užitečnější by bylo, kdyby tyto zmařené hodiny věnovala Poslanecká sněmovna zákonům, které je třeba projednat. A máme jich na programu dost a dost. Ale místo užitečné práce tady máme mluvit o něčem, co hnutí ANO a SPD nazývají kauzou Polčák. Ale co žádnou velkou kauzou není. Už vůbec ne tématem pro mimořádnou schůzi.

Pan kolega Polčák poskytoval právní služby lidem a obcím z okolí Vrbětic, tak tím se rozhodně neodehrávalo přehazování majetku podle vzoru Čapího hnízda, ani to nebyla další ze státu vymámená absurdní dotace třeba na toustový chléb. To bylo totiž zásadně jinak. Právní služby poskytované panem Stanislavem Polčákem pomohly obcím, kraji i jednotlivým občanům, aby tito získali odškodné. Ano, pan kolega Polčák možná udělal chybu, když si jako právník chtěl nechat za svou práci zaplatit. Tuto chybu přiznal a nese za ni odpovědnost i trest. A znovu opakuji: Stanislav Polčák odstoupil od všech smluv. To znamená, že tímto bylo vše vyřešeno. A dále přijal také politickou odpovědnost, když odstoupil z pozice místopředsedy hnutí STAN. Tím je podle mne toto téma zcela vyčerpané a není dále o čem mluvit.

Ale máme tu mimořádnou schůzi, tomu zjevně neunikneme. Tak se tedy ptejme! Ptejme se na to, co je skutečně v kauze Vrbětice podstatné. Ptejme se na otázky, na které by měl odpovědět především pan Babiš, paní poslankyně a předsedkyně Schillerová a další.

A ty otázky zní. Proč vlastně obyvatelé obcí postižených výbuchy potřebovali právníky? Copak jim stát nevyšel okamžitě vstříc a neposkytl spravedlivé odškodnění? Copak hned po výbuších nepřiběhl tehdejší ministr financí Babiš a jeho kolegové z ANO a nepostarali se o občany? Toto jsou skutečně zajímavé otázky kolem Vrbětic. A řekněme si odpovědi. Lidé z Vrbětic a okolí potřebovali právníky, protože stát je nechal na holičkách. Stát vyplatil každému evakuovanému jako jednorázovou dávku pouze tři tisíce korun, což je částka opravdu směšná. A pak se stát prostřednictvím Andreje Babiše a dalších lidí z ANO usilovně bránil dát i jednu jedinou korunu navíc.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

A pokud byste se spojili se starosty postižených obcí, tak byste se dozvěděli, kolikrát byli v Poslanecké sněmovně, kolikrát zde pan starosta Hověžák vystupoval, kolikrát žádal o to, aby jim stát pomohl, jak navštívil paní ministryni Alenu Schillerovou a obce žádaly o odškodnění a odpověď byla: žádné peníze nedostanete. Obce by samozřejmě dotační peníze chtěly, ale tehdejší vláda je nevyslyšela. Tady se možná pan tehdejší premiér může bránit tím, že za to mohou sociální demokraté a tehdejší premiér Sobotka. Ale když se tedy nezvládla vláda čestně vyrovnat se situací ve Vrběticích, vláda premiéra Sobotky, tak to snad mohla udělat vláda následující, tedy vláda Andreje Babiše. Není to pravda, zní moje otázka. Jenže ani Sobotkova vláda, ani vláda premiéra Babiše se o lidi starat nehodlala.

Jen připomínám, že výbuch ve Vrběticích byl v roce 2014. Celých sedm let ani vláda premiéra Sobotky, ani vláda premiéra Babiše nekonala. Pojďme se tedy bavit a debatovat o skutečné ostudě, o ostudě, za kterou se ještě nikdo ani náznakem neomluvil. A tady je třeba se ptát tehdejšího premiéra Babiše, paní ministryně financí Schillerové a dalších tehdejších vládních činitelů. Jak jste mohli dopustit, že se čeští občané roky a roky a další dlouhé roky museli doprošovat státu, aby jim byly škody po výbuších ve Vrběticích nahrazeny. Uvědomujete si, jak to bylo necitlivé, nespravedlivé, jak neslušné jednání to z vaší strany bylo?

Vy tady chcete stavět na pranýř pana Polčáka. To je tedy opravdu neuvěřitelná drzost. (Neklid v řadách poslanců ANO a SPD.) On se obcí ujal a ty věci potom měly rychlý spád. Vy jste svou nečinností, svou arogancí a nezájmem o dopady tragédie na občany prohloubili jejich problémy a neštěstí. A teď se zde stavíte jako výkvět spravedlivých? Musím to zopakovat ještě jednou, je to od vás neuvěřitelná drzost. Nebýt poslanců a jejich návrhu zákona o odškodnění občanů, vláda ANO Andreje Babiše a Aleny Schillerové by těmto lidem, těmto obcím a krajům nedala ani korunu. Taková je pravda. Za ni by se měli lidé z ANO stydět. Za to by se měli omluvit občanům. A místo toho zde utrácíte peníze daňových poplatníků za zcela zbytečnou mimořádnou schůzi.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…