Kozlová (Piráti): Druhá vlna pandemie může podrazit nohy české klubové scéně

01.10.2020 16:10

Se stále se zhoršující epidemiologickou situací v České republice přicházejí restriktivní opatření, která se týkají i pořádání hromadných akcí. To se obzvláště bolestivě dotýká kulturního sektoru, konkrétně například klubové scény.

Kozlová (Piráti): Druhá vlna pandemie může podrazit nohy české klubové scéně
Foto: Lenkakozlova.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kozlová z Pirátské strany

V polovině září totiž Ministerstvo zdravotnictví vydalo zákaz konání vnitřních akcí na stání pro více než deset osob, nyní jsou v plánu ještě přísnější omezení. Akce byly přitom limitovány již v průběhu jara i léta a v současné době se jednotlivé kluby začaly pomalu, po těžkém období, stavět na nohy. Nová vlna restrikcí tak bude pro mnoho z nich zničující.

Ministerstva kultury i průmyslu a obchodu by měla kulturu „podržet“, najít možnosti, jak změnit pravidla programu Covid – Kultura a obnovit program Covid – Nájemné. A to tak, aby na něj dosáhlo co možná nejširší spektrum žadatelů. Jedná se nejen o OSVČ a „dohodáře“, ale také o technické firmy, nebo hudební a multifunkční sály.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

V celé republice máme totiž zhruba 350 hudebních klubů, které nyní nemohou prakticky fungovat a jejichž průměrné základní měsíční náklady na provoz činí od 50 do 80 tisíc korun. Jedná se o fixní náklady, které musí platit za nájem a zálohy na energie. Uvádí to Asociace nezávislé hudby sdružující hudební kluby v ČR. Své rezervy přitom vyčerpala drtivá většina ze zmíněných podniků už kvůli jarní vlně opatření a přes léto, kdy dominují festivaly a venkovní akce, se provozovatelé snažili improvizovat. Kluby se také pomalu připravovaly na podzimní sezónu a doufaly, že jsou nejtěžší chvíle za nimi. Současná opatření a nulová pomoc státu jsou však pro ně ledovou sprchou. Nejedná se ale pouze o hudební kluby. Kulturní průmysl je jeden velký provázaný ekosystém. Je na něj vázána celá řada profesí nejen kreativních, ale i technických, zajišťujících hudební a další kulturní akce.

Pokud nechá vláda padnout hudební kluby, bude to pro českou kulturu ztráta, která se bude jenom těžko napravovat. Hrozí, že provozovatelé začnou vypovídat nájmy, opuštěné prostory pak majitelé pronajmou za jiným účelem. Profese navázané nejen na kluby – většinou se jedná o OSVČ – budou muset hledat náhradní způsob, jak uživit sebe a své rodiny. Po návratu „do normálu“ bude velmi složité ztracený provoz znovu obnovit. Snadno se tak můžeme dočkat situace, kdy o klubovou scénu z podstatné části přijdeme.

Většina provozovatelů českých hudebních klubů se shoduje na tom, že pokud by jim stát proplatil fixní náklady na provoz a zároveň by mohli čerpat prodlouženou „pětadvacítku“, situaci by pravděpodobně zvládli a po uklidnění by mohli své provozy znovu obnovit. Stát by taková pomoc stála zhruba 25 milionů korun měsíčně. To není nijak přemrštěná suma s ohledem na to, že v samotném programu Covid – Kultura bylo alokováno 900 milionů korun a z této částky je v současnosti vyčerpáno pouze necelých 100 milionů. Příčinou nízkého čerpání prostředků je nejen složitá byrokracie, ale zejména velmi úzce vymezený okruh nákladů, na které stát přislíbil příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.