Kozlová (Piráti): Návrh státního rozpočtu likviduje kulturu

22.06.2021 9:09

První návrh státního rozpočtu na rok 2022, zpracovaný Ministerstvem financí v minulých týdnech, počítá se škrtem pro Ministerstvo kultury ve výši 1,5 miliardy korun. To je téměř o 10 procent méně peněz ve srovnání s letošním rozpočtem.

Kozlová (Piráti): Návrh státního rozpočtu likviduje kulturu
Foto: Lenkakozlova.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kozlová z Pirátské strany

Kultura patří dlouhodobě k rozpočtově nejpodceňovanějším resortům. Také pandemie zasadila mnoha lidem, kteří v oblasti kultury působí, velmi tvrdou ránu. Spolu s cestovním ruchem patří kultura k nejpostiženějším sektorům vůbec. Činnost řady organizací, spolků i jednotlivců se prakticky na rok zcela zastavila, přišli tak o veškeré vlastní příjmy. Proto v této pro kulturu kritické době považujeme další snižování rozpočtu za téměř likvidační. Koalice Pirátů a Starostů prosazuje dlouhodobě 1 procento státního rozpočtu pro kulturu (bez transferu církvím), protože investice do kultury se mnohonásobně vrací.

Opět bohužel dochází k podceňování resortu kultury, opět je kultura na pomyslném prvním místě, když dochází na škrty. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby již tak podfinancovaný resort byl nadále ještě více omezován. Kultura je základním pilířem a pojítkem naší společnosti, nese naší historickou paměť a identitu, její význam se nedá počítat jen na peníze, ale má i významný společenský přínos. Investice do kultury a dalších kreativních odvětví se několikanásobně do rozpočtu vrátí.

Dle nedávno zveřejněných statistik ČSU (ZDE) v roce 2019 pracovalo v Česku v oblasti kultury 209 tisíc osob, z tohoto 80 tisíc živnostníků. Kultura se podílela na celkové zaměstnanosti téměř 4 procenty. Je nutné lidem v odvětví kultury pomoci dostat se zpět na tuto úroveň, a ne ji naopak omezovat a dále škrtat. Budeme i nadále bojovat za navyšování rozpočtu, kultura nemůže být obětním beránkem neschopnosti vlády hospodařit se státními financemi, které způsobuje extrémní zadlužování země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.