Kožušník: Členské země EU brzdí úsporu nákladů na provoz Evropského parlamentu

17.10.2013 18:54

Český europoslanec Edvard Kožušník, který je členem iniciativy Single Seat, bojující za jedno sídlo Evropského parlamentu (EP), se obrátil dopisem na nejvyšší představitele členských států EU s dotazem, zda jsou ochotni podpořit redukci současných tří sídel EP na jedno.

Kožušník: Členské země EU brzdí úsporu nákladů na provoz Evropského parlamentu
Foto: ods.cz
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

Z 28 oslovených představitelů jich 15 na dotaz neodpovědělo. Členské státy tak brzdí úsporu nákladu na provoz EP, v opačném gardu jsou europoslanci, kdy 88 % z nich tyto úspory podporuje.

Evropský parlament si jako zákonodárná instituce nemůže stanovit místo svého sídla, neboť to je zakotveno v primárním právu Evropské unie. Sídlo tak muže být měněno pouze dohodou členských států EU. V důsledku toho má EP fakticky tři místa sídla v Bruselu, Štrasburku a Lucemburku.

Tento stav s sebou nese nadměrné provozní náklady související se stěhováním, těžkopádnost rozhodovacích procesů a nadměrné zatížení životního prostředí. „Náklady sídla ve Štrasburku, který se využívá jen 42 dní ročně, a udržování poloviny personálu EP v Lucemburku představují přibližně 180 milionů eur a 19 000 tun CO2 ročně,“ říká europoslanec Kožušník. A dodává: „Geografická roztříštěnost výrazně ztěžuje komunikaci mezi jednotlivými institucemi EU. V důsledku rozšíření pravomocí EP spojeného s Lisabonskou smlouvou narostl počet interinstitucionálních schůzek z cca 16 000 v roce 2009 na cca 40 000 v roce 2013.“

Kožušník se proto dopisem obrátil na nejvyšší představitele členských států EU s apelem a dotazem, zda jsou ochotni iniciovat a podporovat změnu primárního práva EU a vybavit EP kompetencí rozhodnout o místě svého sídla a podpořit tak redukci současných tří sídel na jedno sídlo EP.

„Z 28 oslovených představitelů jich 15 nedokázalo během jara a léta na jednoduchý dotaz ke změně smluv odpovědět,“ komentuje výsledky dopisové iniciativy Kožušník a dodává: „Členské státy tak brzdí úsporu nákladů na provoz Evropského parlamentu. Opačný postoj mají europoslanci, z nichž 88 % tyto úspory podporuje.“

Celkově odpovědělo na dopis 13 zemí, z nichž 9 souhlasí se zahájením revize smluv ve věci jednotného sídla EP. Nesouhlas naopak vyjádřil kromě Francie a Lucemburska, které se změně pochopitelně brání, pouze estonský premiér.

Přehledný graf s postojem zemí EU k jednomu sídlu EP si můžete prohlédnout ZDE (http://www.pinterest.com/pin/407223991277545202/) a vlastní odpovědi jednotlivých hlav států jsou k dispozici ZDE (http://www.flickr.com/photos/edvardkozusnik/sets/72157633803696532/).

Edvard Kožušník
poslanec EP

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…