Králíček (ANO): NÚKIB bych dal peníze neprodleně

10.03.2022 18:09

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Králíček (ANO): NÚKIB bych dal peníze neprodleně
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já nechci příliš zdržovat, ale chtěl jsem se přece jen vrátit k mým pozměňovacím návrhům, zejména k tomu pod číslem 509, kde jsem se pokusil navýšit kapitolu rozpočtu Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Jsem si vědom politické reality, jsem si vědom toho, že pravděpodobně 108 hlasů přehlasuje i ten můj pozměňovací návrh, ale chtěl jsem aby to tu znovu zaznělo, že kybernetická bezpečnost je poměrně klíčová a do budoucna bude ještě klíčovější. Vezměme si, v jakém stavu je naše kritická infrastruktura a jaké nebezpečí nám v současném konfliktu také hrozí. Není to konvenční válka, ale je to hybridní válka a možnosti kybernetických útoků neznají hranice. My nemusíme počkat, až sem přijdou nějaké tanky, ale můžeme být okupováni kybernetickými útoky.

A já se domnívám, že i vzhledem k tomu předsednictví jsem vybral kapitolu, která výrazně nějakým způsobem nepoškozuje státní rozpočet, ale vlastně má i souvislost, protože pokud budeme předsedat Evropské unii, tak bychom měli mít i tuto obranu zajištěnou. Proto jsem těch 52 miliónů vzal z rozpočtu předsednictví EU, které stejně do toho NÚKIBu budete muset nalít i vzhledem k tomu, že tam budou nějaké aktivity, které se té kybernetické bezpečnosti budou týkat.

Proto znovu prosím o zvážení, zda by tento úřad v tuto chvíli - a já věřím tomu, že bude nějaká novela státního rozpočtu vzhledem k těm okolnostem a vzhledem k tomu, jak se to vyvíjí, ale tady konkrétně bych nečekal a ty peníze Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost bych dal neprodleně, aby mohl naplnit svá tabulková místa. Víme, že odborníků na kybernetickou bezpečnost, kteří jsou ochotni pracovat ve státní správě, je velmi málo, a já si myslím, že tu hazardujeme s bezpečností.

Proto vás prosím i přestože máte většinu, zvažte podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

To je všechno, děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.