Krnáčová (ANO): Netransparentní smlouva s Rencarem je jedním z kostlivců, které mi zanechali předchůdci

21.03.2017 11:34

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pokračuje v úsilí o nápravu škod vzniklých v minulosti. Vedení DPP proto vyzve společnost RENCAR, aby uhradila více než 104 mil. korun kvůli bezdůvodnému obohacení v souvislosti s užíváním majetku DPP v roce 2013.

Krnáčová (ANO): Netransparentní smlouva s Rencarem je jedním z kostlivců, které mi zanechali předchůdci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

Dopravní podnik ročně přichází o desítky milionů korun kvůli nevýhodné smlouvě o provozování reklamních ploch na majetku DPP. Těží z toho společnost RENCAR, která se o reklamní plochy stará od 90. let. „Na základě znaleckého posudku renomované znalecké kanceláře jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že jenom za rok 2013 se RENCAR na náš úkor bezdůvodně obohatil o desítky milionů korun,“ tvrdí Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Máme reálné podezření, že se RENCAR mohl na úkor DPP bezdůvodně obohacovat i v jiných letech. Uděláme vše pro to, aby tyto nároky nebyly promlčeny,“ doplňuje Dalibor Kučera, vedoucí Právního odboru DPP.

Podle analýz DPP je smlouva o pronájmu ploch pro reklamní činnost z 31. ledna 1997 s RENCARem neplatná od počátku. „Tehdy ji mimo jiné podepsal v rozporu se stanovami DPP pouze jeden člen představenstva, měli být dva, a vykazuje řadu dalších vad,“ zdůrazňuje Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Vedení DPP má v boji s RENCARem podporu i ve vedení pražského magistrátu. „Chci, aby Dopravní podnik získával z reklamy mnohem víc než teď. Dlouhodobě jsem upozorňovala na fakt, že kromě neplatnosti je smlouva pro DPP i nevýhodná. Znalecký posudek to jen potvrdil. Netransparentní smlouva s RENCAREM je jedním z mnoha kostlivců, které mi bohužel zanechali moji předchůdci,“ říká Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Vypořádání se s firmou RENCAR je pro současné vedení DPP dalším krokem k posílení transparentnosti fungování největší pražské firmy, která zaměstnává téměř 11 000 pracovníků. Důkazem toho, že se úsilí vyplácí, je nedávné vítězství DPP v žebříčku transparentnosti 36 městských obchodních společností z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.