Krutáková (STAN): Přednost má mít ochrana vod před splavněním

30.11.2019 9:29

Sněmovnou prošel ve zrychleném legislativním procesu, tzn. "devadesátce" návrh zákona z pera poslankyně Jany Krutákové (STAN), kterým se vyjímá řeka Berounka z vodních cest, voda, vodní cesta, Berounka určených pro splavnění.

Krutáková (STAN): Přednost má mít ochrana vod před splavněním
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslankyně STAN Jana Krutáková

Bylo tak vyslyšeno volání obcí Středočeského kraje a Prahy, které se dlouhodobě stavěly proti zásahu do krajiny a výstavbě rozsáhlých vodních děl. „V současné době, kdy naše krajina trpí nedostatkem vody, musíme maximalizovat naše úsilí v ochraně vodních zdrojů, a to včetně našich řek,“ řekla poslankyně Jana Krutáková. Právě ona prosadila opatření, které dává přednost ochraně řeky Berounky před její splavností. Berounka až po přístav Radotín nově nebude vedena jako splavnitelná.

Dosud byla Berounka vymezena jako dopravně významná cesta, na které by podle zákona o vnitrozemské plavbě musel investor, kterými jsou zejména Ministerstvo dopravy a Ředitelství vodních cest, vyvíjet aktivity pro splavnění vodního toku. To by si vzhledem k hydrologickému stavu řeky vyžadovalo výstavbu rozsáhlých vodních děl. Konkrétně hrozilo vyhloubení dna po délce 40 kilometrů, výstavba dvou nových jezů a deseti plavebních komor.

S těmito záměry nesouhlasily obce Středočeského kraje a ani Praha. Důvodem skepse vůči celému projektu byly obavy z nevratného zásahu do přírodního charakteru celé oblasti a vzhledem k miliardovým investičním nákladům i pesimistické odhady ohledně výnosnosti celého projektu. "Vypuštěním Berounky ze seznamu využitelných dopravně významných vodních cest se navíc ušetří peníze Ministerstva dopravy a Ředitelství vodních cest. Ty se budou moci přesunout na realizaci strategicky významnějších dopravních cest," dodala autorka návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.