Kubásek (ANO): Jihomoravský kraj bez zbytečných plastů

17.12.2018 19:43

Jihomoravští radní dnes rozhodli, že se Jihomoravský kraj stane lídrem mezi regiony v aktivním přístupu k minimalizaci zbytečných plastů a jako první kraj v republice se tak Jihomoravský kraj připojuje ke kampani MŽP #DostByloPlastu

Kubásek (ANO): Jihomoravský kraj bez zbytečných plastů
Foto: commons.wikimedia.org/OISV
Popisek: Miroslav Kubásek

Jihomoravský kraj již dlouhodobě usiluje o uplatňování principů udržitelného rozvoje a odpovědného chování k životnímu prostředí. Od roku 2008 je Jihomoravský kraj členem Národní sítě Zdravých měst České republiky a přijal také Deklaraci Projektu Zdravý kraj, jehož cílem je zlepšit zdraví a kvalitu života obyvatel regionu. Jihomoravský kraj se k iniciativě MŽP připojuje vlastní kampaní #KrajBezPlastu, jejímž cílem je omezit užívání jednorázových plastových obalů a dalších zbytečných plastů v regionu.

"Produkce plastů během posledních let roste exponenciálně a dnes již používáme tolik plastů, kolik papíru. Nikdo neříká, že plasty nepotřebujeme, v některých odvětví jsou plasty velmi užitečné a potřebné. Dnes jsou ale bohužel plasty v řadě případů zbytečně nadužívány a jsou používány i v případech, kdy pro ně již existují rozumné alternativy. Je třeba pozitivně změnit myšlení a chování lidí a proto je nejlepší začít u sebe", sdělil Miroslav Kubásek, který na kraji povede pracovní skupinu kampaně #KrajBezPlastu a který má již dlouholeté zkušenosti s organizováním celorepublikové akce Ukliďme Česko.

Mezi zatím naplánovanými aktivitami je osvěta o potřebě minimalizace zbytečných plastů mezi zaměstnanci KrÚ a zaměstnanci příspěvkových organizací Jihomoravského kraje, ekologicky zodpovědné nákupy a motivace k využívání neplastových obalů. Kraj bude podporovat obce v kampaních, které budou směřovat k omezení produkce plastového odpadu, případně v další opatření (např. kampaň #Nepetuj, nákup vratných kelímků využitelných při pořádání společenských akcí a pod.). Osvěta bude také probíhat u žáků a studentů jihomoravských škol například formou školních soutěží na téma eliminace plastových odpadů či spolupráce se studentskými parlamenty.


Důležitou součástí bude i propagace myšlenek kampaně #KrajBezPlastu prostřednictvím volených představitelů kraje v rámci jejich setkávání se zástupci podnikatelské sféry, zohlednění myšlenek kampaně při realizaci veřejných zakázek kraje i zakázek příspěvkových organizací a aplikace těchto principů v rámci oficiálních návštěv představitelů Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …