Kubášek (KSČM): Nostalgie deformuje ideologii

05.02.2018 4:33

Ačkoliv je Sovětský svaz minulostí, stále rozděluje společnost na dva nesmiřitelné tábory.

Kubášek (KSČM): Nostalgie deformuje ideologii
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman s Vladimirem Putinem

Na straně jedné, jsou tu lidé, kterým vadí byť jen samotný název. Na straně druhé jsou to povětšinou komunisté a lidé, kteří rádi vzpomínají na dobu, kdy se jim žilo lépe, nebo je láká vidina ideového tábora s rudým praporem proletariátu a beztřídní společností.

Žijeme v době, kdy se Severoatlantická aliance netěší zrovna velké oblibě. Proč taky? Imperiální války dohnaly společnost na takovou úroveň, že se těžko dá mluvit o jakési obranné vazbě národů. Štvavá kampaň proti Ruské federaci a především proti osobě Vladimira Putina ve společnosti vyvolala jakousi fascinaci touto politickou osobností a z velké části jej zasadila coby ochránce svobodného světa a posvátného lídra.

K problému. Tato fascinace pronikla i do komunistických řad, kde především ve starších kádrech vyvolala nostalgii po starém světovém rozdělení a právě tato fascinace přivádí celkovou ideologii na slepou stezku. Uvědomme si, že zaujatost Ruskem není namístě. Rusko je dnes kapitalistickou zemí a doufat, že nás osobnost Vladimira Putina vymaní z našich vlastních problémů – problémů proletariátu – je cestou nesmiřitelnou s naší ideologií. Jak píše historie, proletariát se musí osvobodit sám. Proletariát nemůže být osvobozen buržoazní vrchností, která jej pouze využívá.

Opravdu si myslím, že poslední co strana a ideologie v současné době potřebuje, jsou lidé, zaujati hnědým smýšlením – byť nechtěně.

Čest

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…