Kubera (ODS): Totalita dnes má přívětivější tváře, ale pořád je stejně nebezpečná

26.02.2019 10:29

Projev předsedy Senátu Jaroslava Kubery na pietním shromáždění u příležitosti 71. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad dne 25. února 1948

Kubera (ODS): Totalita dnes má přívětivější tváře, ale pořád je stejně nebezpečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Vážení pamětníci pochodu studentů, dámy a pánové,

tak jako každý rok, i letos jsme se tu sešli, abychom si připomněli pochod studentů za svobodu a demokracii. 25. února 1948, kdy se definitivně, a jak se ukázalo, na dlouhá temná desetiletí, prodrali k moci komunisté, se studenti pražských vysokých, ale i středních škol, rozhodli vyjádřit podporu svému prezidentovi Benešovi a chtěli rovněž vyjádřit nesouhlas se způsobem, jakým se komunisté chopili moci. Naivně věřili, že i za komunistů budou platit demokratická pravidla, respekt k názoru jiného, obyčejná úcta k člověku.

Hned tady, v místech, kde stojíme, dali komunisté jasně najevo, že totalita nectí pravidla, nectí respekt k jinému názoru. Dnes mám obavu, že si postupně zvykáme na podobný model. U moci, alespoň formálně, nejsou komunisté, stále máme, alespoň formálně, demokratická pravidla, demokratické volby a pořád ještě jsou média, která lze označit za nezávislá a svobodná. Slyšíte hrůzu z mých slov? Po čtyřiceti letech komunistické totality a po třiceti letech od pádu komunistických režimů ve střední Evropě vás opět utěšuji, že ještě není tak zle, aby nemohlo být hůř. Je to špatný výsledek oněch třiceti let svobody.

Přestali jsme si totiž svobody vážit, přestali jsme ji budovat, považujeme ji za něco daného, definitivního, ale tak to přece není. Znáte ty případy, kdy rozvášnění vegani vezmou v Paříži útokem řeznictví, rozbijí výlohy, pomalují zdi krví a šibenicemi? Znáte ty případy, kdy muž, který před dvaceti lety políbil dívku, která se mu líbila, přijde dnes o kariéru a páchá sebevraždu, protože je vystaven takovému tlaku okolí, že to neunese? Znáte ty případy, kdy úředníci svévolně rozhodují o rozbití rodiny, odeberou děti, kdy se nějaký úřad, zcela v duchu komunistických praktik, rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou?

Totalita se nám vrací. Zatímco my si připomínáme oběti komunismu, skandujeme ‚komunisté nikdy více‘, totalita se nám vkrádá do našich domovů zcela jinak, odlišnou cestou skrytou za korektnost, spravedlnost, slušnost, vnímavost, gender rovnost a tak dál. Při vší úctě k obětem totalitních režimů, jakým byla vláda komunistů, totalita má širší zázemí. Může se skrývat za ideály, ale ve skutečnosti jde opět a jen o to, za každou cenu, třeba i násilím, prosadit svůj, můj názor.

Opět tu máme skupinu lidí, kteří věří, že vědí lépe než zbytek společnosti, co je správné, co dobré, co je nutné.

Při vzpomínce na studenty, kteří tu byli krvavě komunisty zastaveni, mysleme na to, že totalita se většinou nevrací ve svých dřívějších podobách. Dnes má nové, pro leckoho přívětivější tváře, ale pořád je stejně krutá, nebezpečná a svobodu a demokracii ohrožující.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.