Kubis (ANO): Vedení Karlovarského kraje rozkutálelo peníze na opravu domova Matyáš

04.06.2022 11:28 | Tisková zpráva

Nové webové stránky za pět milionů korun, rekonstrukce konferenční místnosti v budově krajského úřadu za čtyři miliony korun, nejrůznější a ve velkém rozsahu individuální dotace a v neposlední řadě neúměrně se prodražující rekonstrukce Císařských lázní.

Kubis (ANO): Vedení Karlovarského kraje rozkutálelo peníze na opravu domova Matyáš
Foto: Facebook
Popisek: Petr Kubis

To je jen stručný výčet i v některých případech zbytečně vynaložených a utracených desítek milionů korun, které inkasují subjekty a firmy v mnoha případech spřízněné se současným vedením Karlovarského kraje. Často jsou jim přidělovány zakázky bez výběrových řízení na základě různých výjimek a ústupků. Doslova a do písmene každý den tímto způsobem odtékají peníze z krajských účtů a bylo jen otázkou času, kdy někde začnou chybět.

„Tím prvním místem, kde rozkutálené peníze chybí, je bohužel Domov se zvláštním režimem Matyáš v Perninku. Ten měl být zrekonstruován a dále sloužit seniorům. Příprava projektu byla ale ze strany vedení kraje pozastavena právě z důvodu nedostatku peněz,“ zlobí se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajská opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

Ta poukazuje na dvě velice závažné věci. Tou první je absolutní neochota plošně šetřit a velmi důkladně a operativně rozhodovat, kam peníze investovat a kam nikoliv. A tou druhou je snaha radního pro sociální oblast Roberta Pisára omezit činnost levnějších a krajem dotovaných sociálních služeb a nahrát tak klienty některým soukromým poskytovatelům sociální péče, se kterými v minulosti úzce spolupracoval.

„Se zastavením přípravy rekonstrukce domova Matyáš samozřejmě nesouhlasíme. Výmluvy hejtmana Petra Kulhánka na drahý stavební materiál a stavební práce nepovažujeme za férové, neboť vidíme, jak nesmyslné a nehorázné peníze se sypou například do Císařských lázní, jejichž rekonstrukce byla vysoutěžena za osm set milionů korun se čtyřsetmilionovou dotací a nyní se kvůli hejtmanovým výmyslům a megalomanským plánům pohybujeme na hraně jedné a půl miliardy. K tomu má kraj na to, aby si vylepšoval webové stránky, rekonstruoval zasedací místnost a další, když pro seniory, kteří jsou velmi početnou skupinou obyvatel našeho kraje, nemá peníze,“ doplňuje předseda krajského zdravotního výboru a bývalý hejtman Petr Kubis.

Na vedení kraje se obrátila i ředitelka Domova se zvláštním režimem Matyáš Zuzana Blažková, která žádá hejtmana o jasnou a srozumitelnou informaci, co bude se zařízením dál. Ta nabízí vedení kraje s celým svým týmem maximální součinnost a samozřejmě žádá, aby byla rekonstrukce zahájena co nejdříve.  „Na rekonstrukci čekáme již dvanáct let a stále jsme v nejistotě. Proto žádáme o jasnou a konkrétní informaci, co bude s naším týmem a zařízením dále,“ ptá se Zuzana Blažková.

A zatímco hejtman stále říká, že se teprve bude rozhodovat, opozice má jednoznačnou odpověď: „Vyzýváme krajskou vládnoucí koalici k maximální šetrnosti, k zastavení nesmyslných výdajů a výmluv. Vyzýváme ji k diskusi, která povede k jednoznačnému stanovení investičních priorit a ke smysluplnému rozvoji Karlovarského kraje. Zároveň jednoznačně trváme na zahájení rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš, a to i za cenu úspor nebo odkladu jiných méně důležitých projektů,“ dodává Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice