Kubisková (Přísaha): Jde o fatální selhání vlády, o potřebě peněz na valorizace věděla, nekonala

11.01.2024 14:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k valorizaci důchodů.

Kubisková (Přísaha): Jde o fatální selhání vlády, o potřebě peněz na valorizace věděla, nekonala
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Snížení mimořádných valorizací penzí, které jen letos sebralo seniorům víc jak tisíc korun měsíčně a o kterém dnes rozhodoval ústavní soud, je politická prasárna a jedna velká loupež na seniorech.

Ačkoliv ministr Jurečka, stejně jako Stanjura tvrdí, že byl postup vlády v pořádku a hájil rozpočtovou odpovědnost, opak je pravdou. Vláda na základě dostupných údajů od ČSÚ i Národní rozpočtové rady vlády prokazatelně už při sestavování rozpočtu na rok 2023 věděla, že nejspíš dojde k překročení hranice 5%ního růstu cen, a tedy naplnění podmínek pro nutnost mimořádné valorizace penzí.

Tuto skutečnost dnes u soudu potvrdil nejen ředitel měnové sekce ČNB Petr Král, který vyjádřil názor, že výši inflace na začátku roku 2023 bylo možné předem odhadnout poměrně přesně, ale taky předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Ten sice uvedl, že nebylo jasné, kdy a o kolik bude nutno valorizovat, ale zároveň připustil, že se: „podle něj dalo předem očekávat, že růst cen povede k nutnosti mimořádné valorizace penzí.“  Jaroslav Sixta z ČSÚ poté doplnil, že 99% údajů publikují veřejně a vláda tedy měla k dispozici dostatek dat pro své rozhodování.

Ze všech těchto indícií vyplývá, že vláda o nutnosti mimořádných valorizací věděla dopředu a měla tedy dostatek času i informací, aby s nimi v rozpočtu počítala. Proč na ně tedy nevyčlenila peníze?

Nad tím kroutil hlavou v soudní síni i sám Mojmír Hampl. Místo toho využila stavu legislativní nouze, ve kterém lze jednat jen za mimořádných okolností, např. v případě mimořádných hospodářských škod a seniory ve zkráceném řízení připravila zpětně o peníze, které v tu chvíli legitimně očekávali.

Pominu-li fakt, že označovat výplatu penzí za mimořádnou hospodářskou škodu je krajně nevhodné a nedůstojné, nechápu vládní argumenty, že nešlo odhadnout tzv. důchodcovskou inflaci. Veškerá data k obecné inflaci vláda měla a důchodcovská inflace (index životních nákladů důchodců), jak sami zmínili, bývá ještě vyšší, protože senioři mají vyšší náklady např. na zdraví, potraviny apod.

Jde zkrátka o fatální selhání vlády, kdy o potřebě peněz na valorizace dopředu věděla, ale vůbec nekonala. Přitom kdyby včas řešila energetickou krizi a s ní spojenou obrovskou inflaci, nemuselo k mimořádným valorizacím vůbec dojít. Stejně tak mohla ve zkráceném řízení a stavu legislativní nouze včas zdanit nadměrné zisky energetických gigantů, petrolejářů a bank, které na inflaci nejvíc vydělaly a nemusela teď chybějící peníze dohánět na důchodcích. Věřím a pevně doufám, že ústavní soud celou záležitost řádně zhodnotí a spravedlivě posoudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…