Kučera (TOP 09): Podpora těžby uhlí je jednoznačným krokem zpátky

12.12.2013 13:50

Řeč na 4. schůzi PS PČR dne 12. 12. 2013

Kučera (TOP 09): Podpora těžby uhlí je jednoznačným krokem zpátky
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Velmi mě těší, že tento bod byl zařazen na program jednání Poslanecké sněmovny, protože ho považuju za velmi závažný. TOP 09 je jasně a dlouhodobě proti prolomení limitů těžby. Obyvatelé Ústeckého kraje za těžbu a průmyslovou výrobu s ní spojenou doplácejí nejen svým zdravím. V Ústeckém kraji je vysoká kojenecká úmrtnost, jeden z nejnižších věků dožití. Ale doplácejí také sociální strukturou. Mladé rodiny, vzdělaní a kvalifikovaní lidé odcházejí, zůstávají u nás ti méně kvalifikovaní, kteří hůře hledají zaměstnání. Roste nezaměstnanost, roste sociální napětí. To je cena, kterou, mimo jiné samozřejmě, platíme taky za povrchovou těžbu a průmyslovou výrobu s ní spojenou

Zcela pravdivý není ani argument, který obhajuje prolomení limitů těžby navýšením pracovních míst. Pokračování těžby za současné ekologické limity totiž nepřinese o mnoho více pracovních míst. Naopak. Jenom se prodlouží současný neutěšený stav a odloží se skutečná řešení. Hledejme prosím skutečná řešení a dlouhodobá řešení pro Ústecký kraj. Uvědomme si, co by mělo být základem podpory ekonomiky Ústeckého kraje. Základem podpory regionální ekonomiky Ústeckého kraje by mělo být dlouhodobé posilování diverzifikačních a kvalitativních tendencí. To ostatně odpovídá trendům podpory regionálních ekonomik v nejvyspělejších regionech světa.

Diverzifikace regionální ekonomické struktury spočívá v odstranění v závislosti na dominantním ekonomickém odvětví, které se přesunem do finálních fází svého životního cyklu, což u těžby uhlí je už z podstaty věci nevyhnutelné, a je jen otázkou času, stává potencionálním rizikem. Cílem Ústeckého kraje by měla být ekonomika založená na přítomnosti širšího spektra konkurenceschopných odvětví jednotlivých firem různých velikostních kategorií.

Kvalitativní rozměr regionální ekonomiky vychází z respektu k přechodu - a platí to zejména ve vyspělých ekonomikách - od extenzívních k intenzívním činnostem. Za příklad si prosím vezměme regiony, jako jsou například Porýní nebo Porůří, které tímto přechodem velice úspěšně prošly. Těžba uhlí představuje odvětví s minimální přidanou hodnotou a nízkými požadavky na kvalifikaci pracovní síly a na inovace. Cílem smysluplné podpory regionální ekonomiky by tedy měl být pravý opak, tedy snaha etablovat zde odvětví a firmy s vyššími nároky na inovativní povahu finálních výstupů a vyššími požadavky na potřebu kvalifikované práce. A to jsou hi-tech průmyslová odvětví, progresívní terciér či aktuálně akcentovaná kreativní nebo chcete-li tvůrčí odvětví. Podpora těžby uhlí je jednoznačným krokem zpátky. Je v rozporu s nejnovějšími trendy rozvoje ekonomik nejvyspělejších regionů světa.

Proto bych chtěl vyjádřit podporu navrženému usnesení a věřím, že totéž učiní i Poslanecká sněmovna. Děkuju. (Potlesk poslanců TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy