Kučera (TOP 09): Zálohování PET láhví dává smysl

02.03.2022 16:16

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. března 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.

Kučera (TOP 09): Zálohování PET láhví dává smysl
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já bych možná doplnil ty informace, které tady zaznívají jak od pana poslance Brabce, bývalého ministra životního prostředí, tak od jeho kolegyň. On ten příběh je trošku jiný, respektive potřebuje doplnit o pointu. Ta pointa je totiž v tom, že ono není úplně jedno, kde ta PET láhev skončí, jestli skončí v tom recyklovaném odpadu, anebo jestli skončí v tom novém systému zálohování PET lahví.

Ono to totiž není jedno proto, protože ta PET láhev, pokud skončí v tom recyklovaném odpadu, tak je víceméně ten nejcennější plastový odpad, který v tom recyklátu je. V okamžiku, kdy tu PET láhev z toho recyklátu vezmeme a pustíme ho mimo ten odpadový systém, tak odpadové společnosti přijdou o významný zdroj, významný zdroj svého podnikání, protože ta PET láhev je skutečně to nejcennější, co v tom plastu je.

Takže ono to je víceméně dvousečné. Pokud to skončí v té části obchodní, to znamená, vyjme (se?) z toho systému, tak samozřejmě ta snaha těch odpadových společností o recyklaci bude nějakým způsobem ovlivněna. Takže toto je celý ten příběh a myslím ten nejzásadnější bod celé té debaty. Mají petky skončit v recyklovaném odpadu a být součástí byznysu odpadového hospodářství, anebo být z toho byznysu vyjmuty a jít mimo systém?

Zkušenosti z ostatních zemí ukazují, že zálohování PET láhví dává smysl, i v tom případě, že se pouze rozdrtí v tom daném obchodě, na tom daném sběrném místě. Takže jenom jsem chtěl říct, o čem tady dneska budeme rozhodovat. (Předsedající: Čas.) Zda skončí... (Váš čas.) petky v odpadovém hospodářství, anebo... (Váš čas.) v recyklátu mimo systém. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…