Kukla (ANO): Peníze ze Sberbank budou Vysočině chybět

11.04.2022 18:09 | Tisková zpráva

Podcenění geopolitické situace vedlo k tomu, že Kraji Vysočina a jeho příspěvkovým organizacím zůstalo na účtech Sberbanky cca 2,7 miliardy korun. Jde o ohromný balík peněz, které si kraj z vysokých daňových příjmů nastřádal v dobách prosperity a vlády Andreje Babiše.

Kukla (ANO): Peníze ze Sberbank budou Vysočině chybět
Foto: archiv politika
Popisek: Zastupitel Kraje Vysočina Martin Kukla (ANO)

Než se cvičení ruských vojsk u ukrajinských hranic ve čtvrtek 24. února změnilo v invazi a válku, nikdo si pravděpodobně nedokázal představit všechny důsledky. Jedním z nich je i konec Sberbank v České republice, která neunesla masivní výběry klientů, padla a ČNB záhy zahájila kroky k odejmutí její licence v Česku. Na Kraj Vysočina situace dopadá velmi tvrdě. Byl jedním z pěti krajů, které měly u Sberbank účty, přitom v porovnání s ostatními jsou vysočinské prostředky na účtech bezkonkurenčně nejvyšší.

Chyběly by vám tři miliony?

Zatímco hejtman Vítězslav Schrek uklidňuje, že kraj závazkům dostojí a stejně tak bude schopen financovat i rozvojové projekty, nikdo mi nevymluví, že tato nepříjemnost bude mít v dlouhodobém horizontu (pravděpodobně až po konci tohoto volebního období a možná v tom je zakopaný pes) na Vysočinu velmi výrazný dopad. Začnou se odsouvat realizace investičních akcí, další se přestanou plánovat a peníze, ať už to dopadne výhledově jakkoliv, budou momentálně chybět. Představte si rodinu, která přišla o uspořené téměř tři miliony korun, plánuje si milion půjčit a ročně vydá za úroky celý měsíční plat otce, který mohla využít třeba na koupi rozbité pračky a ledničky nebo plynového kotle.

Z bezúročné půjčky pro Vysočinu bude nakonec pravděpodobně úročná

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Nejdříve mluvil hejtman Schrek o možnosti bezúročné půjčky od státu ve výši jedné miliardy korun, jenže nakonec to vypadá na úvěr od Národní rozvojové banky. To by dle reálné úrokové sazby znamenalo, že na úrocích kraj ročně zaplatí 30 až 40 milionů korun. Přitom tyto peníze mohly jít na rozvoj naší Vysočiny a budou chybět. Zatímco současné krajské vedení vyčkává, jak pomůže vláda, z pozice poslance dělám maximum pro to, aby se situace vyřešila co nejdříve. Současný stav nemůžeme na nikoho svádět, ale je třeba jednat. Interpeloval jsem premiéra Petra Fialu a v průběhu března také ministra financí Zbyňka Stanjuru.

Je třeba neustále tlačit na vládu, aby se k situaci postavila čelem a pomohla. A do budoucna myslet na diverzifikaci rizik. Vzpomínám, že bylo velmi náročné a na krajských komisích jsem se dost zapotil, když jsem z pozice krajského náměstka financí prosazoval (a také nakonec prosadil) převod 100 milionů korun do Oberbank. A když jsme za hnutí ANO na přelomu loňského a letošního roku žádali o navýšení rozpočtových kapitol zdravotnictví a dopravy, slyšeli jsme od současného vedení argumenty, že „volné“ prostředky jsou zazávazkované a někde by chyběly. Kde ale nyní chybí, jsem se nedozvěděl, hejtmanství se aktuálně tváří, že nechybí a chybět nebudou, ale v hlavě mi zní jedno velké ALE… Jen Krajská správa a údržba silnic Vysočiny má u Sberbanky 100 milionů korun a další důležitá příspěvková organizace – Nemocnice Jihlava dalších 90 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…