Kukla (ANO): Potřebujeme znát praktické postřehy a zkušenosti personálu

08.08.2018 5:32

Zatímco transformace Domova bez zámku v Náměšti nad Oslavou je už dokončena a 73 klientů může využívat 11 nových domků k bydlení, přestavba dvou uličních domů pro klienty Domova Kamélie Křižanov stojících v Třešti odstartuje před koncem letošních prázdnin.

Kukla (ANO): Potřebujeme znát praktické postřehy a zkušenosti personálu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Obě organizace si prohlédli a vybrané lokality včetně prohlídky nemovitostí tento týden absolvovali náměstci hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla a Pavel Franěk.

„Potřebujeme znát praktické postřehy a zkušenosti personálu s už vybudovanými objekty transformovaného bydlení. Jedna věc je projekt, i když sebepečlivěji a prozíravě připravený a druhá věc je praxe. Zjišťujeme, že lidé v sociálních zařízeních mají rádi světlo, vyhledávají maximální soukromí, personál pak potřebuje pro ideální logistiku více místa nejen na chodbách, ale i ve společných prostorech,“ vyjmenovává postřehy ze schůzek s řediteli sociálních zařízení náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla. On i Pavel Franěk, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí absolvovali prohlídku Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. Za sedm let fungování tohoto zařízení došlo k úpravám venkovních prostor, pod vedením ředitele Vítězslava Schreka byla upravena přilehlá zahrada, kam jihlavská ZOO přes léto zapůjčuje na „letní byt“ své dvě suchozemské želvy. „Ve Velkém Meziříčí se aktuálně připravuje projekt s pracovním názvem selská jizba, která má evokovat představu oběda u babičky. V jídelně bude zřízen společenský avšak soukromý prostor, kde bude stále prostřený stůl pro trávení společného času rodin,“ popisuje nový nápad vedení domova Pavel Franěk.

Pokud jde o transformaci krajských sociálních služeb. Aktuální je výstavba nového bydlení pro klienty Domova Kamélie Křižanov. Na adrese Nádražní 438 a 439 v Třešti se nacházejí dva objekty, které by měly po rekonstrukci začátkem roku 2020 sloužit 12 klientům s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory. Oba domy jsou částečně podsklepené a disponují velkým půdním prostorem, k oběma objektům patří zahrada. V jedné z nich dojde k přebudování stávajících garáží na prostor pro denní aktivity  klientů a denní stacionář. Ten bude sloužit i pro osoby s postižením z řad veřejnosti. Při rekonstrukci dojde ke kompletnímu přebudování prostor tak, aby odpovídaly požadavkům k trvalému bydlení klientů. V prostorách půdy vzniknou kanceláře a technické zázemí pro personál. V přední části zahrady vznikne několik parkovacích míst. Zatímco v Třešti se čeká na zahájení stavebních prací v Náměšti nad Oslavou už klienti několik let spokojeně bydlí v nových domcích. Někteří z nich našli i pracovní uplatnění v Kavárně Pohodička, která funguje právě při Domově bez zámku v Náměšti nad Oslavou. Tým kavárny čeká v následujících dnech velká zatěžkávací zkouška, protože v Náměšti právě začínají hudební Folkové prázdniny. V posledních letech patří kavárna POHODIČKA k vyhledávaným návštěvnickým cílům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.