Kulhánek (ODS): Návrh na změny rozpočtu Ústeckého kraje byl přijat, aby byl vzápětí nepřijat

22.12.2016 9:06

V pondělí 19. prosince na krajském úřadě v Ústí nad Labem proběhlo Zastupitelstvo Ústeckého kraje. Naši zastupitelé za ODS jako jediní podali při projednávání rozpočtu kraje návrh na změnu rozpočtu.

Kulhánek (ODS): Návrh na změny rozpočtu Ústeckého kraje byl přijat, aby byl vzápětí nepřijat
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Podstatou návrhu bylo, že jsme chtěli schvalovat rozpočet vyrovnaný, nikoliv schodkový, jak navrhovala koalice KSČM, ČSSD a SPO-SPD. Podstatou našeho návrhu bylo, že kraj příští rok dostane z daňových výnosů téměř o půl miliardy více a přesto si chce půjčovat další peníze a vytvářet další schodek pro budoucnost, aniž by to prokazatelně potřeboval.

Podali jsme jasný, konkrétní a srozumitelný návrh na změnu, který by neznamenal žádné omezení kraje. Naopak navrhuje potřebné úspory např. v rozpočtové kapitole kancelář hejtmana, kde se finanční prostředky vynakládají ve velké míře na propagaci a inzerci bez prokazatelného efektu. Příkladem budiž např. Krajské noviny, barevný bezobsažný měsíčník kraje v nákladu 350 000 ks „zdarma“, který přijde daňové poplatníky na 5, 8 mil. Kč ročně a většinou se válí po zemi u schránek nebo v odpadkovém koši. Takových příkladů je zde mnoho. Náš návrh změny je v příloze, včetně odůvodnění.

Zajímavé bylo i samotné hlasování. Návrh totiž prošel. Pro hlasovalo 29 zastupitelů, k přijetí stačí 28 hlasů. S naším návrhem se překvapivě ztotožnil pan hejtman a rovněž pan radní Šmíd (ten měl s hlasováním jisté problémy již při ustavujícím zasedání zastupitelstva).

A pak nastala již obvyklá eskalace šarády přestávek a dvou dalších zmatečných hlasování, než jsme se dopracovali ke „správnému“ hlasování a náš návrh byl zamítnut.

Mrzí nás, že nezvítězil zdravý rozum a dobrý návrh byl popřen jen proto, že jej předložila opozice.

Jiří Kulhánek
předseda klubu ODS ZÚK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu