Kunčar (KDU-ČSL): Schválením si zaděláme akorát na další administrativní problémy

05.04.2018 17:53

Projev na 13. schůzi Senátu dne 5. 4. 2018 k senátnímu návrhu zákona senátora Iva Valenty, Lumíra Aschenbrennera, Michaela Canova, Zdeňky Hamousové a dalších senátorů, kterým se mění zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Kunčar (KDU-ČSL): Schválením si zaděláme akorát na další administrativní problémy
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já se domnívám, že schválením tohoto návrhu zákona si zaděláme akorát na další administrativní problémy. Nicméně, je to jakási možnost, jak těm samosprávám pomoct, já to podpořím, byť jsem si vědom toho, pokud přeneseme další povinnosti na přestupkový odbor, tak budeme mít obrovský problém, abychom sehnali kvalifikované lidi, kteří budou tyto přestupky posuzovat. Co vnímám jako poměrně velký problém, je to, že dneska spoustu věcí, které by měla řešit policie, je neřeší, protože policie prostě nemá autoritu, nemá respekt, a ti chlapi potom ani nemají odvahu a chuť jít do těch věcí, protože spoustu problémů oni řeší opakovaně pořád dokolečka. Pořád se jim to vrací. Tito notoričtí potížisté ví přesně, jak v těch věcech mají chodit, ví, že na ně nikdo nemůže. Ví, že jim nehrozí žádný postih.

Mám k tomu takový drobný příklad z nedávné doby, kdy strážníci městské policie zpacifikovali nějakého výtržníka, naložili ho do auta, odváželi ho na Policii ČR, za použití pout, protože jim demoloval vozidlo. On se těmi pouty po cestě zranil, jenom proto, že oni zapomněli napsat do úředního záznamu, že se zranil těmi pouty, potom když ho předali na policii, policie ho samozřejmě po chvíli propustila, tak ten dotyčný si to za dvě hodiny rozmyslel, přišel, podal trestní oznámení, dneska máme strážníka obviněného. Takto si nepředstavuji řešení problémů.

Těch příkladů by byla spousta, kdy teď nedávno jsem měl rozhovor pro Českou televizi, bylo to už v nočních hodinách. Byl tam taky nějaký výtržník, který přišel a narušoval tento rozhovor. Protože jsem se soustředil na to, co mám říkat, kameraman odstrčil toho výtržníka, došlo k potyčce, kameramanovi rozbil brýle, vzápětí tam přijely asi tři hlídky policie, výtržník si lehl na zem, dal si batoh na břicho, ležel tam, s tím, že akorát těm policistům říkal: Vy jste hloupí, vy jste hloupí. Oni s ním neudělali prakticky vůbec nic. Byli tam hodinu. Takže domnívám se, že tudy cesta nepovede.

Nicméně, jak jsem avizoval, podpořím to, znova ale opakuji, myslím si, že je cesta, pokud policie by získal opravdu zpátky ten ztracený respekt a důvěru, myslím si, že tak jak vidíme zásahy, tak jak se to třeba děje ve Spojených státech, byť to není možná ten zářný příklad, protože tam je to občas až do extrému, ale je tam vidět, že ten policista skutečně má respekt, má pravomoci, tam by si nikdo z těch výtržníků nedovolil něco takového vůči policistovi udělat.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…