Kupka: ANO, jsou to zakukleně nebezpečná a navíc povýšenecká hesla

18.09.2013 13:45

Existují předvolební hesla chytrá, vtipná, nicneříkající a také hloupá, prázdná a urážející. Bavil jsem se nad billboardy těch, kteří nejsou jako politici, ale makají, aby se zuby nehty stali politiky.

Kupka: ANO, jsou to zakukleně nebezpečná a navíc povýšenecká hesla
Foto: Archiv Martina Kupky
Popisek: Starosta Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka

Marketingoví mágové zjevně vsadili na to, že skrytá urážka nenáviděného politického stavu před volbami neuškodí, ale pomůže. Co na tom, že možná už za pár neděl budou sami nositelé tohoto podmanivého sloganu reprezentanty onoho nenáviděného stavu a budou častování nadávkou, kterou teď sami posilují. Je to nepochybně příkladný, až téměř státnický příspěvek k odpovědnému kultivování našeho politického prostoru. Možná bych se nad tím ale tolik nepozastavoval, kdyby ze stejných úst nevycházely v pravidelných intervalech mesiášské výzvy ke spasení české politiky.

„Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla!“ Andrej Babiš

Tento slogan ze stejné dílny už ale není jen nelogickou do sebe zamotanou hříčkou k pousmání. Jde tu o nebezpečný omyl a chybný výklad základního poslání politiky – tedy alespoň demokratické politiky. Myšlenkový faul AB je v tom, že ten šikovný a schopný národ, co ho řídí nemehla, potřebuje řídit. Národ nepotřebuje řídit. Národ potřebuje, aby mu stát poskytl, co má poskytnout, a jinak nepřekážel. Ti pracovití a samostatní už budou vědět, co mají dělat. Dávno přece víme, že rozbujelý a direktivně řízený státní aparát plodí jen nešvary – od korupce až po astronomické a zbytečné náklady na vlastní chod.

Řídit lidi znamená omezovat jejich svobodu. Jiný význam může mít ten pojem ve firmě, kde je řízení nezbytným organizačním nástrojem nasměrovaným ke zvyšování efektivity výrobních procesů a výkonu zaměstnanců. Ve společnosti ale lidé nejsou zaměstnanci politiků a politika není manažerský řídící proces. Je to mnohem složitější organismus, kde má svoboda představovat důsledně hájenou hodnotu. Svobodní lidé v této zemi nestojí o to, aby je někdo řídil – zejména ne někdo, kdo by je řídil třeba jako drůbežárnu!

Jeden podnikatelský záměr z branže bezpečnostních agentur jsme v politice zažili a nemělo to dobrý konec. Další ze sektoru drůbežáren a masné výroby bychom snad už zkoušet nemuseli.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…