LEV 21: Ukrajinský lid by si měl sám rozhodnout o své budoucnosti

19.03.2014 14:40

Prohlášení Krajské organizace LEV 21 Praha k událostem na Ukrajině.

LEV 21: Ukrajinský lid by si měl sám rozhodnout o své budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

V těchto dnech slovanská Ukrajina čelí vážné vnitřní konfrontaci. Na ulicích umírají lidé. Ukrajinci i Rusové. Byly to zejména státy EU a USA, které svým jednostranným přístupem k událostem na Ukrajině a mediální a ekonomickou podporou extrémních sil destabilizovaly tamní politickou situaci. EU a USA tak přispěly k nárůstu ultranacionalistických a fašistických sil a otevřely tak cestu k rozpadu mnohonárodnostní Ukrajiny. EU navíc svou, až patologickou nenávistí k Rusku, vytvářela podhoubí tohoto nacionalismu. Pod vlajkami extrémistů byl proveden protivládní puč a byla ustavena vláda, která nemá legitimitu. Stalo se tak v rozporu s uzavřenou smlouvou mezi vládou prezidenta Janukovyče a opozicí, vzniklou pod patronátem EU. Nová vláda svými narychlo schválenými jazykovými zákony vyvolala obavy národnostních menšin. V rusky mluvících částech země dnes probíhají demonstrace za ochranu občanských práv, proti nárůstu fašismu a nacionalismu v zemi. Ukrajina se propadá do ekonomické beznaděje, nesplácí své závazky. Přísliby západních politiků neřeší problémy Ukrajiny, jsou jen prázdnými sliby.

Také dnešní události kolem Krymu jsou jen logickým pokračováním tohoto vyvolaného chaosu na Ukrajině. EU a USA na tomto vývoji mají svoji vinu. Připomínáme si dnes i jejich podíl na rozbití Jugoslávie a na bombardování Srbska. Připomínáme svévolné odtržení Kosova, tohoto historického území, od Srbska. Stalo se tak bez mandátu RB OSN. Dnešní starost EU a USA o vývoj na Ukrajině či na Krymu je jen falešnou hrou na demokracii.

Ukrajinský lid by si měl sám rozhodnout o své cestě, bez vnějšího zasahování. Tak, jako v referendu rozhodli drtivou většinou obyvatelé na Krymu. Zde je třeba jasně říci, že odtržení ruského Krymu v roce 1954 N. S. Chruščevem bylo politickou svévolí, která postihla jeho obyvatele. Slovy obhájců práva proto platí: „co bylo ukradeno, má se vrátit“. Občané Krymu proto měli právo si rozhodnout o své budoucnosti.    

Očekáváme od české vlády, že v zahraniční politice nebude v lokajském postavení k EU.  Česká republika by naopak měla rázně vystoupit proti nástupu nacionalismu na Ukrajině. Proto rozhodně odmítáme jednostranný pohled vlády ČR na události, které sužují dnešní slovanskou Ukrajinu.

Zároveň musíme upozornit na současnou situaci českých krajanů na ukrajinské Volyni. Jejich životy i domovy jsou opět v ohrožení nárůstem nacionalismu. Naši krajané potřebují naší pomoc. Je třeba připomenout české vládě, že čeští krajané se významně podíleli na osvobození Československa. Krajané z Volyně tvořili významnou část našeho armádního sboru v SSSR.  

Členové krajské organizace LEV 21 Praha  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …