LOL!: Vedení Liberce selhalo při přípravě projektů pro nové operační období

13.09.2022 5:34 | Tisková zpráva

Po čtyřech letech vlády Starostů, ANO a ODS má Liberec připravených zoufale málo projektů, na které by mohl čerpat dotace z fondů EU. Ukázal to seznam projektů pro ITI – rámec pro čerpání dotací do roku 2028.

LOL!: Vedení Liberce selhalo při přípravě projektů pro nové operační období
Foto: liberecotevrenylidem.cz
Popisek: Liberec otevřený lidem - logo

Především Starostové pro Liberec v minulém volebním období kritizovali přípravu projektů pod Janem Korytářem. Přitom v roce 2018 přebírali město jak s penězi na účtech, tak se spoustou připravených projektů, které mohli realizovat. Ať už šlo o sociální byty, rekonstrukce škol a školek, nebo třeba autobusové nádraží a další. Většinu projektů naštěstí současné vedení města dotáhlo, náměstkyně Loučková Kotasová (ANO) na červnovém jednání zastupitelstva dokonce otevřeně přípravu programu IPRÚ 2014 – 2020 ocenila.[1]

“Teď, po 4 letech, vidíme výsledek jejich snažení. A situace je naprosto tristní. Např. projektů na rekonstrukce mateřských škol má Liberec připravených tragicky málo – pouze dva. To je dokonce o jeden méně než v Hrádku nad Nisou, městu s dvanáctkrát menším počtem obyvatel!,” upozorňuje Zuzana Kocumová, členka výboru pro rozvoj, která měla agendu evropských dotací na starosti v období v roce 2011 a problematice se věnuje dlouhodobě.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

“Hodně podobná situace je mezi základními školami. Liberec má připravených sedm projektů, Hrádek nad Nisou čtyři. Liberec by přitom potřeboval dále rozšiřovat kapacity a inovovat vzdělávací programy, aby mohl dětem nabízet kvalitní vzdělávání. Bez připravených projektů se dál nehneme,” konstatuje Radka Benešová, členka výboru vzdělávání a programová garantka školství na kandidátce Liberec otevřený lidem.

“Na jednání výboru pro rozvoj jsem se ptala, jestli Liberec víc investičních projektů ve školství nebo třeba v sociálních službách nepotřebuje, nebo co je důvodem, že jich podáváme tak málo. Odpovědí bylo: ‘Jiné projekty nejsou připravené’. To je po čtyřech letech vedení města pod taktovkou Starostů, ODS a ANO veliká prohra, kterou bude další vedení města zase jen velmi složitě dohánět,” vysvětluje závažnost problému Zuzana Kocumová.

Jaromír Baxa, opoziční zastupitel za Liberec otevřený lidem a kandidát na primátora, celou situaci glosuje s povzdechem: “S trochou černého humoru se dá konstatovat, že slib Starostů z plakátů ve znění “Postaráme se o opravu škol” se jim daří plnit. Akorát že ne v samotném Liberci.”

Jaromír Baxa ještě doplňuje informaci k projektům týkajících se veřejných prostranství. „Ze 13 projektů jich je 11 v centru, přitom polovina obyvatel města žije na sídlištích. Ta po rekonstrukci vysloveně volají. Jenže opět chybí připravené projekty. Kancelář architekta města zodpovědná za přípravu projektů veřejných prostranství zcela nepochopitelně pracovala prakticky jen na projektech v centru města. Vedení města navíc nepravdivě informovalo zastupitele, když tvrdilo, že sídliště nebude možné do ITI přihlásit – sousední Jablonec přihlásil revitalizaci sídliště Šumava. Bez projektů navíc nemůžeme žádat ani o dotace v rámci jiných programů Ministerstva pro místní rozvoj, příprava projektů revitalizace sídlišť je proto jedna z našich velkých priorit.”

Seznam projektů bude projednávat zastupitelstvo ve čtvrtek 15. září.

Poznámka:
[1] Viz zápis z červnového jednání, str. 34: “Děkuji za to připomenutí, já jsem vás chtěla ujistit, že bych nezapomněla, dokonce bych Mgr. Korytáři rozhodně poděkovala, ad 1. Ad 2, rozhodně jsem nepatřila mezi ty, kteří stříleli do IPRÚ, přesně obráceně, celou dobu jsem ho v tom podporovala. Musím říct, že to byla docela dřina, protože ten finanční balík, který se vybojoval, byl opravdu velký, a já jsem spokojená s tím, jak to nakonec dopadlo.” (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…