Lachnit (ANO): Fiala by měl učitelům přidat to, co slíbil

28.11.2023 9:02 | Komentář

Psal se rok 2019. Tehdy začátkem listopadu školské odbory vyhlásily stávku. Důvod? Požadavek, aby kabinet Andreje Babiše zvýšil platy učitelů. Opozice tenkrát učitele podpořila. Třeba takový Petr Fiala na své facebookové stránky napsal: „Požadujeme zvýšení platů učitelů na 150 % průměrné mzdy. Učitelé potřebují skutečné peníze, za prázdné sliby Andreje Babiše si nic nekoupí.“ Nynější ministr kultury Martin Baxa tehdy sdělil stanovisko za celou partaj: „Jako občanští demokraté máme pro tento problém jasné řešení, když prosazujeme zvýšení platů učitelům tak, aby jejich výše směřovala ke 150 % průměrného platu, a chceme také větší pravomoci ředitelů, aby měli možnost přidat nadprůměrně kvalitním učitelům.“

Lachnit (ANO): Fiala by měl učitelům přidat to, co slíbil
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Roky uběhly, a nebyl by to král všech pokrytců a lhářů Petr Fiala, aby dnes i v této oblasti říkal něco zcela jiného. Vždyť čas je nejlepším lékem na odeslání slibů do zapomnění. Nyní podle něj prý učitelé stávkují nezodpovědně, přestože jim vláda garantuje platy na úrovni 130 % českého průměru. Premiér pro sebe už typicky popřel sám sebe, a také de facto přiznal, že školství je pro něj spíše na okraji zájmu. Samozřejmě leckdo z vás může namítnout, že ODS přece školství „řeší“. Ano, vždyť není to tak dávno, co její poslankyně navrhovala pouze dobrovolné oplocování areálů mateřských škol nebo na základních a středních školách pokrokovou možnost nebinárních společných záchodů „pro všechny“. Tudíž ty nejpalčivější problémy ohrožující vzdělanost národa.

Asi se shodneme na tom, že škola a učitelé mají právo učit a vychovávat děti. Nechceme určovat šablonu, jak to mají dělat. Ale chceme, aby spolu s tím právem šla i povinnost. Povinnost přispět svými silami k rozvoji osobnosti toho myšlením zdaleka ne malého človíčka. Vždyť za jeho růst nesou odpovědnost. Nejenom, že jim ho svěřila k výchově rodina, ale především to byla společnost, která jim dala důvěru a nástroje, aby své poslání mohli plnit. To je hezké a záslužné. Ale pouze premiér Petr Fiala si myslí na rozdíl od většiny z nás, že to vše mají činit zadarmo a z lásky.

Podotýkám, že zatímco v roce 2017 se pedagogové pohybovali na 106 procentech průměrné tuzemské mzdy, v roce 2021 už to bylo 125 procent. Loni ale jejich platy spadly na 120 procent a letos se tento trend rozhodně nezmění.

Tak co, (ne)milá vládo, kdo je tady v právu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL