Lachnit (ANO): Léčení psí láskou v Domě sociálních služeb Na Neklance

11.07.2022 8:36 | Tisková zpráva

Klienti našeho Domu sociálních služeb s odlehčovací pobytovou službou Na Neklance si pravidelně užívají plnými doušky psího mazlení pejsků z organizace Helppes. Ale není to jen tak nějaké mazlení, ale terapeutická technika zvaná canisterapie.

Lachnit (ANO): Léčení psí láskou v Domě sociálních služeb Na Neklance
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Všichni víme, že pes je nejlepší přítel člověka, ale zcela jistě to není pouhý slogan, toto rčení má hlubší význam. Ten, kdo má psa vedle sebe každý den, určitě potvrdí, že je to věrný společník, hlavně do nepohody, léčitel lidských duší, ale i těla, můžete se na něj spolehnout, nezklame vás a oplácí vám nezištnou láskou. Pes není jako člověk, nevyčítá, neštítí se našich nemocí, nesoudí, nekritizuje. Stačí se na něj podívat a jeho oči odpovídají: „Mám tě rád“, jsi pro mě důležitý nebo „potřebuji tě“.

A co je vlastně tzv. canisterapie, prováděná speciálně vycvičenými pejsky, jiného než léčení láskou?

Vše to začalo na jaře roku 2014, kdy jsme se rozhodli klientům v odlehčovacím pobytovém zařízení Na Neklance zpříjemnit dny pobytu a obohatit je právě psí láskou. V březnu 2014 jsme poprvé pozvali prostřednictvím paní ředitelky Zuzany Daušové z Helppesu psí studenty s lektorkou do našeho pobytového zařízení.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Organizace Helppes se mimo jiné zabývá speciálním výcvikem canisterapeutických psů, kteří jsou připraveni praktikovat canisterapeutické metody, včetně polohování v domácnostech, ale i zařízeních. Pro výkon této terapie musí mít pes vrozeně vyrovnanou povahu, lásku k lidem, absolutní absenci agresivity, být komunikativní, přizpůsobivý, snášenlivý k manipulaci a bez projevů bázlivosti, lekavosti a prchlivosti.

Naši klienti byli psími studenty nadšeni, a tak vlastně nikdy neodešli a dosud tady canisterapii pravidelně provádí.

Canisterapie, neboli terapie psí láskou, skutečně funguje. Nejsou to jenom rozzářené oči a milá slova klientů, ale i těšení se psů z Helppesu, kteří, jakmile se přiblíží k našemu zařízení, zrychlují, aby byli uvnitř co nejrychleji. Canisterapie zde ale nepřináší „pouze“ pohlazení na duši klientů, ale i trénink při rozvoji jejich jemné motoriky (hlazení a drbání psů a mazlení se s nimi, házení a odebírání od psů „aportů“ – předmětů z nejrůznějších materiálů a různých velikostí, tvarů i váhy, přetahování se o hračku a podobné aktivity).

Díky terapii dochází u klientů k zlepšení verbálních interakcí, redukci úzkosti a osamělosti, zlepšení schopnosti koncentrace a postřehu, potlačení negativistických pocitů, zlepšování dlouhodobé i krátkodobé paměti, rozvoj sociálního cítění, zlepšení komunikace s ostatními klienty, ale i s pečovatelkami, odborným personálem i příbuznými. O tom, že terapie opravdu funguje, svědčí fakt, že klienti jsou zvyklí využívat canisterapii skupinovou, ale i individuální. Klient má totiž možnost objednat si psa-terapeuta přímo na pokoj, který za dozoru lektora klienta „léčí“.

Díky podpoře městské části Praha 5 jsou již pět let průvodci psích studentů na cestách za rozdáváním této radosti a lásky a my jim za to moc děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…