Lachnit (ANO): Mejdan celebrit ve Varech. Peníze raději dejme do skutečné kultury

04.07.2023 8:19 | Komentář

Dokážete vyjmenovat tři zahraniční filmové festivaly? Jenom upozorňuji, že udělování filmového Oscara vám nebude započítáno, protože to festival, tedy přehlídka nových filmů, není. Naprostá většina lidí si vzpomene na jeden, možná na dva. Tři vyjmenují jenom znalci.

Lachnit (ANO): Mejdan celebrit ve Varech. Peníze raději dejme do skutečné kultury
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Proč tato úvaha? Jenom abychom si uvědomili, že lidé ve světě to vidí velmi podobně. Mluvíme-li tedy o světovém významu a ohlasu karlovarského filmového festivalu, je to přinejmenším přehnané.

Nejsem samozřejmě proti jeho pořádání. Pouze se cítím podveden, když mi opakovaně média a zainteresovaní organizátoři kultury tvrdí, že absence karlovarského festivalu by byla tragédií pro českou kulturu a její mezinárodní prestiž. Z jejich vystupování mívám dojem, že pokud stát nesplní svou povinnost zajištěním dostatku finančních prostředků na jeho pořádání, uvrhne celou společnost do pekla barbarství.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26109 lidí

Otázkou zůstává, zda by neměl karlovarský festival získávat mezinárodní prestiž spíš originalitou a úrovní soutěžní přehlídky, než monstrózními společenskými akcemi. Uspořené finanční náklady by pak stát jistě dokázal efektivněji využít při podpoře mladých a talentovaných tvůrců. Film, závislý především na sponzoringu, touto závislostí samozřejmě trpí. Každý sponzor bude pochopitelně podporovat jenom takové umění, které vyhovuje jeho potřebám, jeho komerčním zájmům. Na nových filmech je to bohužel příliš často vidět.

Rád bych alespoň uvěřil masovému zájmu českých kulturních fanoušků, pro které by přiměřený rozsah takových akcí byl těžkou životní ranou. Jenomže… Shodou okolností jsem v den zahájení festivalu vyjížděl z Prahy směrem na Karlovy Vary. Cestou mě velmi nebezpečně a velmi bezohledně předjížděla výjimečně luxusní auta, pro která jako by neexistovala ani omezení rychlosti ani jakési abstraktní malůvky na vozovce, kterým říkáme čáry. Celebrity se přemísťovaly do Varů. Bez nich by totiž zahájení festivalu nebylo to pravé, tak jejich spěch prostě musíme tolerovat!

Zase tady platí: Neměla by být i tato akce pro stát levnější? V kultuře potřebujeme peníze zejména na podporu jejího rozvoje. Myslím si, že bude-li stát utrácet peníze především na podporu kultury a méně na megalomanské akce, nebude to špatně. Kdybychom měli peníze na obojí, nic proti tomu. Ale pokud si máme vybrat mezi velkolepou show a podporou rozvoje kultury, tak se přimlouvám za tu druhou možnost. Nemusíte se mnou souhlasit. Jenom, prosím, tolerujte můj názor. Neříkám to ve svůj prospěch. Mám na mysli prospěch kultury, a především prospěch společnosti, která by bez podpory kultury skutečně pomalu upadala.

Znám mnoho manželství, která začínala velkolepou svatbou, a pak nevydržela ani pět let. Z celého původního těšení zůstalo jen rozčarování a dluhy. Asi se shodneme, že šťastné manželství není v přímé úměře k nákladnosti svatby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vari-vari od K.Vary, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSlavomír6 , 04.07.2023 11:00:19
Tak zbytečná a odpudivá snobárna jako je "světový" filmový festival K.Vary se jen tak nevidí. Nejdůležitější pro kulturu a životní úroveň je přece informace o módních róbách rádoby hvězd a celebrit a o tom, kdo měl nejhlubší výstřih a nejvíce extravagantní model. Skutečně skvělá ukázka "elegance a vkusu". A přehlídka filmů? Něco podobného v bleděmodrém. Hlavně vzbudit mediální rozruch či aspoň odezvu. Smutný obrázek.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…