Lachnit (ANO): Odpůrci Orbána se inspirují jeho volebním inženýrstvím

13.02.2024 9:15 | Komentář

Doba internetu přinesla i pro politiky jednu velkou nepříjemnost. Tou je elektronická stopa, kdy lze například jednoduše konfrontovat současné postoje s těmi minulými. Nejinak je tomu i nyní, kdy se vládní pětikoalice z ryze záchranářských důvodů snaží protlačit nejen korespondenční hlasování pro lidi, pobývající v cizině, ale i rozšířit jejich počet o ty, kteří jsou potomky československých občanů. A to dokonce od roku 1948.

Lachnit (ANO): Odpůrci Orbána se inspirují jeho volebním inženýrstvím
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

V probíhajícím legislativním procesu teď neřešme, jak budou potomci československých emigrantů prokazovat svoji příslušnost k České republice. Zda pouze jakýmsi čestným prohlášením, či skutečnými dokumenty (například rodným listem) svých předků. Hlavní otázkou je totiž obligátní a každým dnem bobtnající dvojí metr.

Pro někoho překvapivě legalizace českého občanství má jistou „souvislost“ s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. I pro mě kontroverzním politikem, kterého zástupci pětikoalice právě „nemusejí“.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46125 lidí

Viktor Orbán začal totiž před lety „rozdávat pasy“ lidem s maďarskou národností v okolních státech. Po schválení Trianonské dohody po první světové válce jich na Slovensku, v Srbsku či Rumunsku žijí statisíce. Tento krok maďarského premiéra souvisel nejen s nostalgií po velkém Maďarsku, ale hledejme v něm i praktické důvody. Přinesl Orbánově straně Fidesz velmi zajímavé množství hlasů v parlamentních volbách. A o to jde českým vládním politikům především.

Nynější šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová před maďarskými volbami v roce 2022 ryze diplomaticky vyzvala tamní voliče, aby „vyhnali Orbána“. V rozhovoru pro provládní server www.forum24.cz v témže roce Orbána pohaněla následovně: „Mně jeho kroky, ale i činy děsivé připadají. Myslím si, že jim máme věnovat daleko větší pozornost. Jsme v bezprostřední blízkosti země, s kterou jsme v mnoha spojeneckých aliancích. Tato země rozdává pasy Maďarům, žijícím v jiných zemích, například na Slovensku. Orbán toto provádí v celé řadě zemí a my to tolerujeme.“

Nikoli, milá paní předsedkyně. Vy to nejen tolerujete, ale dokonce se tím ve vaší snaze ohýbat volební výsledky v České republice inspirujete. Kráčíte po cestě vašeho arciďábla, jehož počínání tolik kritizujete. Kdybyste byla férová, prohlásíte: „Hm, on ten Orbán v lecčems není tak špatný...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.