Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

16.04.2024 9:02 | Komentář

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Ivana Korčoka. Dalšími poraženými jsou takzvaná mainstreamová média a „politické nevládky“. Proč?

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Lachnit

Především novináři se nepoučili z minulosti. Když v září loňského roku před slovenskými parlamentními volbami tvrdě útočili na stranu Roberta Fica, a naopak do nebes vyzdvihovali Progresívne Slovensko Michala Šimečky, dopadlo to přesně opačně. To samé se stalo i při dvojnásobném úspěchu Miloše Zemana. Nedokázali odhadnout ještě rozumnou míru propagandy a my ostatní proto už dnes známe skutečnou, nikoliv mainstreamovou realitu: Volič není hloupý a má rozum. Dokáže dobře rozpoznat, že je klamán, manipulován, o nějaké objektivitě či nestrannosti nemůže být ani řeči.

Odmítá absolutní hru na dobro a zlo. Nevidí svět černobíle, vadí mu faleš, agresivita a arogance.

Dalším efektem „snahy“ hlavního mediálního proudu je odklon čtenářů, posluchačů či diváků od jejich platforem k takzvané alternativě. Je to přirozené, protože konzumentům nabízí informace, názory či postoje, které jinde nenajdou. Na základě výsledků voleb si troufám tvrdit, že alternativa a mainstream si, doufejme nejen na Slovensku, vyměňují role. Hlavní proud bude nejspíš jinde.

Když píši o Slovensku, dnes už asi nikdo nezjistí, do jaké míry přispěl český premiér Petr Fiala politikou ochlazení doposud vynikajících vztahů obou zemí ke zvolení Petera Pellegriniho. Troufnu si tvrdit, že slovenská povaha nemá historicky příliš v lásce, když jí větší a „moudřejší“ bratr z Prahy peskuje, jak se má chovat. Proto si živě dokážu představit slovenského voliče, který o účast v hlasování původně nejevil zájem, že vstal a natruc to Pellegrinimu hodil.

Politik, který se bojí médií, nebo dělá to, co chtějí, je dříve či později ztracen. Mohu jen připomenout osud ČSSD, která se chtěla mediálnímu cirkusu tolik zalíbit, že zcela zapomněla na své voliče.

Zajímá snad dělníka v montovně problematika genderu či devadesáté první pohlaví?

Novináři i politici by si stále více měli uvědomovat, že volí občané, nikoli média. A to je zajímavá zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.