Lachnit: Jak pomoci rodinám v péči o své blízké – odlehčovací pobytová služba pro rodiny a pečující o seniory

01.02.2021 9:09

V péči zejména o seniory hraje bezesporu nejdůležitější a nenahraditelnou roli rodina. A v této náročné době to platí dvojnásob.

Lachnit: Jak pomoci rodinám v péči o své blízké – odlehčovací pobytová služba pro rodiny a pečující o seniory
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Tam, kde rodina a její členové jsou nablízku, umějí naslouchat, doprovázet, pomáhat, vařit, nakupovat, starat se o své blízké, tam díky každodenní péči mohou často senioři zůstat ve svém domácím prostředí, které důvěrně znají, cítí se v něm dobře a neztrácejí motivaci a smysl života. Ale někdy se stává, že právě ti, co pečují, obětují se, zapomínají na sebe, nežijí své životy a není kde načerpat energii. Aby právě ti nejbližší mohli poskytovat mnohdy nesmírně psychicky i fyzicky náročnou péči, měli by čas od času myslet i na sebe a načerpat síly.

Jakou roli sehrává odlehčovací služba právě pro rodiny a pečující. Představím vám malé pobytové odlehčovací zařízení v Praze 5 Radlicích, kterým je Dům sociálních služeb s pobytovým odlehčovacím zařízením Na Neklance 15 (dále jen „DSS“). Tato služba je určena těm, kteří potřebují pomoci a odlehčit v péči o svého seniora, aby mohli například vyjet na dovolenou, zrelaxovat nebo si zařídit nutné záležitosti, plánované či neplánované. Zároveň pokud odlehčovacích pobytových služeb využijí, mají jistotu, že v době, kdy oni sami čerpají „zasloužené volno“, je o jejich rodiče či prarodiče postaráno, a nemusí mít tak obavy, že by zůstali sami bez pomoci.

Provozovatelem tohoto zařízení je Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5. Odlehčovací pobytová služba je registrovanou sociální službou podle zákona o sociálních službách. Zařízení rodinného typu s kapacitou 27 klientů nabízí pobyty pro seniory od 60 let. Dům byl zmodernizován a zrekonstruován tak, aby zajišťoval potřebný komfort pro své klienty a splňoval standardy kvality poskytování služeb včetně asistivních technologiií, technického zajištění, sloužícího k přivolání okamžité pomoci personálu v pokojích klientů, ale i v celém prostoru domu. Takto je zajištěno bezpečí klientů 24 hodin denně. K dispozici jsou klientům jednolůžkové, dvoulůžkové a třílůžkové pokoje a apartmány.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Péči o klienty zajišťuje tým profesionálů, vedoucí domu, sociální pracovník, aktivizační pracovník, zdravotní sestry, lékař a pečovatelky. Tento tým je k dispozici nejen klientům, ale i rodinám a příbuzným, rád poradí s péčí o seniora. Klienti mohou využívat celodenně nabídky všech služeb včetně pedikúry a kadeřnictví a také všech prostor domu, společenskou místnost, venkovní atrium a jídelnu. Ve společenské místnosti je k dispozici televize, knihovna. Je zde také odpočinkové posezení s relaxačními křesly, která klienti využívají k četbě či odpočinku, nebo při aktivizacích, trénincích paměti, reminiscenčních terapiích, nebo prostě k posezení u kávy.

Důležité je pro všechny klienty, aby se zde cítili jako doma. V DSS probíhají aktivizační programy, ze kterých si vybírají podle svých potřeb, zájmů a naladění. Každodenním ustáleným a oblíbeným rituálem, bez kterého nemůže začít nový den, jsou ranní zdravotní cvičení. Při společných tvořeních se procvičuje jemná motorika, od výroby různých dekorací a zajímavostí až po malování obrazů. V nabídce programů je zařazena kavárnička a pravidelná canisterapie asistenčních pejsků z Helppes, na kterou se klienti vždy těší. Někteří obdivují umění psů, jiní se s nimi rádi mazlí, protože jim chybí „čtyřnozí miláčkové“, na které byli doma zvyklí. Pro seniory, kteří se již necítí na procházku po okolí, je k dispozici venkovní atriové posezení se zahradou, na jaře plnou květin, které si sami sází a pěstují, v létě si zde můžete natrhat i jahody, rajčata a bylinky, probíhají zde i aktivizace a společné akce. S klienty jezdíme i na výlety Taxíkem Maxíkem, které v současné době bohužel nemůžeme realizovat.

Pečující rodina a blízcí mohou využít našich odlehčovacích služeb na krátkodobé, ale i dlouhodobější pobyty, po tuto dobu bude o jejich seniora postaráno 24 hodin denně. Praxe nám ukazuje, že řada seniorů se sem opakovaně vrací, a to i v době například vánočních svátků, Velikonoc nebo právě o letních prázdninách. Při svých pobytech klienti navazují i přátelství a ta je sem směrují na opakované pobyty.

Odlehčovací pobytová služba, ač funguje v nepřetržitém 24hodinovém provozu v Praze 5 již řadu let, není ještě bohužel dostatečně veřejnosti známá. Často jsou rodiny a pečovatelé překvapeni, když se o nás dozvědí, protože přesně tuto službu potřebují pro svého seniora buď sami, nebo jejich známí. Dlouhodobou praxí je také to, že všem zájemcům, kteří se ocitají v nelehkých situacích a obavách o své blízké, rádi poradíme a zodpovíme dotazy, se kterými se můžete obrátit na vedoucí DSS Danielu Stočesovou nebo můžete navštívit naše stránky www.csop5.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…