Lachnit: Malé světy Terezy “Rzacze” Alešové v Komunitním centru Prádelna

07.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

„V březnu v Komunitním centru Prádelna představuje průřez svojí tvorbou výtvarnice Tereza Rzacze Alešová,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit, který výstavu ve čtvrtek zahájil.

Lachnit: Malé světy Terezy “Rzacze” Alešové v Komunitním centru Prádelna
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Na výstavě, nazvané Malé světy, mohou návštěvníci nahlédnout do fantaskních světů Terezy Alešové a seznámit se s tvory zde pobývajícími - pohádkovými, mytologickými i zcela originálními bytostmi, zachycenými na autorských ilustracích, brožích, náušnicích a dalších špercích, nebo zhmotněnými do podoby hadráků a loutek. Výstavu Malé světy v Komunitním centru Prádelna můžete navštívit do konce března.

Tereza “Rzacze” Alešová absolvovala obor Navrhování a modelování oděvů, a poté získala absolutorium z oboru Restaurování umělecko-řemeslných děl z pergamenu a papíru. Je autorkou ilustrací řady povídkových sborníků a knih, na svém kontě má několik výstav, autorské tisky stejně jako šití hadráků nebo oblečení na míru. Svoji tvorbu prezentuje a prodává pod značkou Jiný příběh. Sama o sobě říká, že školy uznaly její schopnost šít oblečení, vázat a spravovat knihy, do toho má většinou chuť kreslit a malovat, takže takto nějak tvoří svoje “světy”. Většinou vychází z ilustrací, které se pak prací s materiály zhmotňují z listu papíru do šperků, figurek, loutek nebo šitých potvor.

Výstava v Komunitním centru Prádelna přináší výběr, zachycující takřka celé široké spektrum výtvarného vyjádření autorky, zároveň si návštěvníci mohou zakoupit vybrané tisky, šperky nebo drobné dárky z její dílny. Vystavená díla jsou k vidění od 1. března, ve čtvrtek 3. března se návštěvníci mohli setkat s autorkou, která v 16 hodin výstavu oficiálně zahájila.

“Nespoutaná imaginace výtvarnice Terezy Alešové, která vystupuje pod obtížně vyslovitelnou přezdívkou Rzacze, má potenciál oslovit dospělé i dětské návštěvníky. Předpokládám tedy, že její tvorba osloví stejně tak seniory, kteří patří k dominantní skupině návštěvníků našeho komunitního centra, jako i děti a mládež, taktéž tam docházející především na taneční kroužky a tréninky. Osobně se zvláště těším na loutky a látkové bytosti, které jsou díky autorčině profesionální práci s látkami zcela unikátní a ojedinělé,” zve na výstavu JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…