Lamač (ODS): Až padne Izrael, padne i Evropa

29.01.2016 22:16

Čím víc sleduji mezinárodní politiku (a že se toho v poslední době neděje málo), tím víc si hořce uvědomuji rozdíl mezi politikou jednotlivých zemí.

Lamač (ODS): Až padne Izrael, padne i Evropa
Foto: ODS
Popisek: ODS

Zatímco v některých státech je nejdůležitější politická korektnost a ilegální přistěhovalec má větší práva, než místní obyvatelé (např. nepotřebují řidičské průkazy nebo mohou beztrestně napadat a znásilňovat ženy), jinde mají stát proto, aby chránil a hájil svoje občany.

Evropské státy si příliš zvykly, že jim nic nehrozí, že je všechno v pořádku. Lidé vesele konzumují, sluníčko svítí, a když se náhodou vyskytne problém, tak se o něm zakáže mluvit. Stát Izrael musel v posledních desetiletích vést války o vlastní existenci, nikoliv o zvýšení HDP či předpisové banány. Musel projít krutými zkouškami, ale teď je připraven čelit novým hrozbám – má vysoce moderní armádu, fungující ekonomiku založenou na vědomostech a v neposlední řadě odhodlané (po zuby vyzbrojené) obyvatelstvo.Někdy mi přijde, že politici EU žijí pouze dneškem. Tvrdí nám, že uprchlíky zvládají, že určité potíže jsou, ale to se všechno poddá. Počítají s tím, kolik jich ještě přijde? Kolik jich tu bude, až si přivedou celé příbuzenstvo? Kolik je mezi nimi islámských radikálů? Kolik napřesrok v Evropě odpálí bomb?

Kolik jich ještě odejde bojovat do Sýrie a Iráku? Asi těžko.Naproti tomu izraelský politik mi připomíná dobrého hráče šachu. Snaží se počítat hodně tahů dopředu, brát v potaz možné tahy protivníka, nedává znát, jaký tah příště udělá. Chce prostě vyhrát, nikoliv se spoléhat, že se dnešní nepřítel zázrakem změní.Je Islámský stát nepřítel? Je, musí být zničen, vytrhnut i s kořeny. Je Írán nepřítel? Je, nesmíme mu dovolit získat jaderné zbraně. Je někdo schopen nahradit Asada bez bezpečnostní hrozby pro Izrael? Momentálně není, tak tam asi bude muset zůstat.A teď se přenesme z Jeruzaléma do Bruselu:Je Islámský stát nepřítel? Je, jeho bojovníky budeme integrovat do evropské společnosti. Zároveň místním lidem odebereme ruční zbraně, aby se ti chudáčkové cítili v Evropě lépe. Je Írán nepřítel?

Je, uzavřeme s ním obchodní smlouvy a budeme kolem něho chodit po špičkách. Je někdo schopen nahradit Asada bez bezpečnostní hrozby? Není, budeme trvat na jeho odstranění a pak tam jistě zavládne demokracie. Často slýchávám bonmot, že až padne Izrael, tak padne i Evropa. V poslední době si ovšem říkám, jestli ono to nebude obráceně.... Všechno k tomu zatím spěje.

Petr Lamač
člen místní rady
člen oblastní kontrolní a revizní komise

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.