Lang (ANO): Pan ministr vnitra promarnil obrovskou příležitost

08.02.2023 13:57

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 k zařazení bodu Reorganizace Policie České republiky v kontextu migrační krize

Lang (ANO): Pan ministr vnitra promarnil obrovskou příležitost
Foto: ANO
Popisek: Hubert Lang

Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěl připojit do schůze s bodem, který jsem nazval Reorganizace Policie České republiky v kontextu migrační krize. Je mi lhostejno, jaký bod, kam bude zařazen, jestli volný bod, dnes, nebo případně v pátek.

Proč bych chtěl hovořit o tomto bodu? Já dneska nebudu vysílat žádný signál v morseově abecedě, protože na Úřadu vlády ten signál evidentně přijat nebyl, a budu dneska hovořit normální řečí, aby mi rozuměli i ostatní kolegové zejména z pravé strany spektra. Proč jsem nazval tento bod Reorganizace Policie České republiky v kontextu migrační krize? Měli jsme tady takovou zajímavou situaci, kdy vlastně od podzimu loňského roku začala proudit přes česko-slovenskou hranici ta velká syrská migrační skupina a v počátku se nic nedělo. My jsme na to upozorňovali v bezpečnostním výboru pana ministra, potom se přijala určitá opatření a od toho září loňského roku se znovu obnovila kontrola na státních hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem.

Vzhledem k tomu, že policistů je nedostatek, dozvěděli jsme se z výroční zprávy, že vlastně poprvé po dlouhých letech klesl počet policistů České republiky pod 40 tisíc, což je taková hranice, kdy i policejní prezident stávající říká, že když bude policistů méně jak 40 tisíc a k tomu je 10 tisíc občanských zaměstnanců, tak nejsme schopni vlastně plnit dostatečně úkoly z hlediska bezpečnosti uvnitř naší země a k tomu máme ještě tu migrační krizi. To znamená, na té česko-slovenské hranici od toho září sloužili policisté, sloužili tam celníci a sloužili tam vojáci.

Ti policisté, prosím vás, nebyli policisté specializované služby, to, o co já se tady snažím, už několikrát jsem to načítal a stále nedostávám sluchu, aby někdo prostě to vyhodnotil a případně opravdu už jsme o tom začali aspoň diskutovat, a proto to tady dávám jako bod této schůze, abychom opět začlenili službu cizinecké policie jako specializovaný útvar s celorepublikovou působností, prostě vyčleněné policisty, kteří se budou věnovat této migrační krizi. Protože jestliže na tu česko-slovenskou hranici vám jezdili policisté dopravní služby, služby kriminální policie a vyšetřování a dalších složek policie, tak tam sice byli, ale ve své podstatě ty úkoly tam vykonávali jenom podružné.

Stálo nás to obrovské množství finančních prostředků, vyčíslené náklady jsou přibližně víc jak 300 milionů korun na přesčasové práci. Ti policisté prostě se sebrali - já vám to řeknu na příkladu: Sebere se policista dopravní služby z Karlových Varů, pošle se na služební cestu na česko-slovenskou hranici, on jede do neznámého terénu, vůbec neví, kde je ve své podstatě, tam dostane přidělen nějaký úsek hranice, odslouží tam jednu dvě směny a potom, protože tam nebylo kde ty lidi ubytovat, tak se vrací zase zpátky domů. To znamená, jsou tam náklady na benzin, jsou tam náklady na přesčasové hodiny a podobně.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

A potom se nemůžeme divit, že policisté, kteří slouží delší dobu a pakliže je pro ně výhodnější jeden rok poslední z hlediska platu nebo poslední tři roky v průměru, si dokážou spočítat tyto přesčasové hodiny a odcházejí nám do civilu. To, že jsme nabrali 1800 nových policistů, jak říká pan ministr, to je sice hezké, ale ten policista, než je schopen vykonávat tu službu takovým způsobem, aby opravdu to za něco stálo, tak po té policejní škole je to tak tři až pět let, už jsme se o tom také zde zmiňovali.

To znamená, já navrhuji nový bod této schůze, který jsem nazval Reorganizace Policie České republiky, vytvoření služby cizinecké a pohraniční policie, nebo cizinecké policie jako celorepublikového útvaru v souvislosti s migrační krizí, a chtěl bych, aby to bylo tedy zařazeno na pořad dnešní schůze.

Prosím vás, ta migrace neskončila. Pan ministr vnitra promarnil obrovskou příležitost, měli jsme půlroční předsednictví, měli jsme jakési vyhodnocení, kde jsme se bili v prsa, jak jsme to všechno zvládli. Migrační krize bude pokračovat na jaře. Uklidní se moře, začnou plavat znovu z Afriky lodě do Evropy a podobně, a nemůžeme řešit tu migrační krizi tím, že tam ad hoc budeme posílat, kdo má ruce a nohy. Máme tady 500 tisíc lidí z Ukrajiny, kteří si budou muset zaregistrovat víza dočasné ochrany. Bude tam obrovský nápor na jejich registraci.

Opět - nedokážu si představit, že bychom toto dokázali zvládnout. A z mé zkušenosti opravdu, věřte mi, kdybychom tento útvar znovu zavedli, nebude to stát ani tolik velkých finančních prostředků a budeme mít jaksi vyřešenu jednu věc. Můžeme tam ty lidi nasadit, na tu severní a jižní Moravu, posílit tam ty útvary, budeme mít jednotné školení, jednotný výcvik těchto policistů a budeme mít vyřešeno.

Nebudeme si ohrožovat vnitřní bezpečnost státu, i když nám říká pan policejní prezident a ministr vnitra, že nedošlo k vnitřnímu ohrožení bezpečnosti státu, ale logicky, jestliže ti policisté sloužili čtvrt roku na česko-slovenské hranici, tak někde chyběli. Jestliže ten policista dopravní služby z těch Karlových Varů prostě chodil po česko-slovenské zelené státní hranici, tak nemohl vykonávat tu svoji činnost doma.

Děkuji.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…