Langr (ZpL): MŠMT srovnává nesrovnatelné

24.01.2016 8:26

Už čtrnáct statutárních měst se sjednotilo proti návrhu ministerstva školství (MŠMT) uzákonit povinné spádové obvody i do praxe mateřských škol.

Langr (ZpL): MŠMT srovnává nesrovnatelné
Foto: Facebook Ivana Langra
Popisek: Ivan Langr

Celkem tak tato zájmová skupina zahrnuje už více než 2 milióny obyvatel. Iniciativa v čele s Libercem ale patrně nenajde přímo u MŠMT sluchu, rozhodnout tedy budou muset poslanci.

Liberec, Praha, Plzeň, Hradec Králové, Olomouc, Teplice, Zlín, Most, Karlovy Vary, Havířov, Jablonec n. N., Mladá Boleslav, Jihlava a Frýdek-Místek. „Troufám si tvrdit, že jako města vládneme už poměrně silným potenciálem voličů i rodičů, přesto nám ale ministerstvo vzkázalo, že z jeho pohledu jsou spádové obvody u MŠ nejlepším řešením, protože jsou analogií ke spádům u ZŠ, kde prý fungují. Jednoznačně musím říci, že MŠMT srovnává nesrovnatelné, ty dvě polohy jsou naprosto odlišné. Je to typický příklad tvorby zákona od stolu, aniž by se kdo namáhal s ověřením v praxi,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Zatímco spádové obvody u základních škol kopírují dlouhodobý zájem většiny rodičů umisťovat děti do jim nejbližší školy, aby je podporovali v samostatnosti, u mateřských škol vždy bude existovat jak plná závislost dítěte na rodiči, tak úplně jiné aspekty při volbě mateřské školy. „Spádové obvody u ZŠ a MŠ mají společné jen jediné – omezují volbu rodičů. U mateřských škol přitom platí, že rodiče po celou dobu vzdělávání doprovázejí děti do a ze školy a svou preferenci uplatňují nejčastěji podle místa zaměstnání, podle atraktivity vzdělávacího programu či dle kontrastu rodinná vs. pavilónová škola. Jinak řečeno, jako města vidíme spádové obvody u ZŠ jako určitou nutnost, u MŠ ale jako holou zbytečnost,“ řekl Langr.

Přestože samo MŠMT ve svém plánu zřejmě neustoupí a dále počítá se spádovými obvody u MŠ jako povinnými, poslanci budou o návrhu 14 statutárních měst tak jako tak hlasovat. „Připravili jsme s nejmenovanou vládní poslankyní pozměňovací návrh, který spádové obvody u MŠ z novely vypouští a zachovává současný stav. Zároveň jsem požádal všechny poslanecké kluby o slyšení, abych je s postojem měst seznámil. I přesto se musíme připravovat na situaci, že spádové obvody budou, a přizpůsobit se jí,“ dodal Langr. O znění novely školského zákona by mělo být jasno v únoru či březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…