Langšádlová (TOP 09): Korupční jednání Babiše v přímém přenosu. Braňme Českou televizi

29.05.2015 17:59

Značná část občanů považovala dlouhou dobu střet zájmů Andreje Babiše za velmi abstraktní pojem. V poslední době se však objevila celá řada případů, které naprosto konkrétně prokazují, jak lze využít politické moci pro zvýšení zisku vlastních firem.

Langšádlová (TOP 09): Korupční jednání Babiše v přímém přenosu. Braňme Českou televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

A prostřednictvím dividend pak i přímo pro obohacení vlastníka.

Jedná se o transakce s pozemky, jejichž hodnotu násobně zvýšilo Ministerstvo dopravy v čele s bývalým ministrem Antonínem Prachařem za hnutí ANO. Ten prosadil zákon, podle kterého se výrazně zvýšily výkupní ceny pozemků pro veřejné stavby. Podle České televize ministr Babiš na jednání vlády pro návrh zákona hlasoval, nicméně žádný střet zájmů nenahlásil.

Česká televize dále informovala, že firma IMOBA, patřící ministru Babišovi, jen několik měsíců po účinnosti změny zákona prodala  velmi výhodně své pozemky Ředitelství silnic a dálnic. Tedy organizaci spadající do resortu dopravy obsazeného hnutím ANO. Firma obdržela od státní organizace za pozemky osminásobek odhadní ceny, což umožnila právě tato novela zákona. Česká televize také upozornila, že zemědělci a jiní vlastníci půdy, kteří měli pozemky vedle pozemků Babišovy firmy, dostali čtyřikrát nižší cenu za metr čtvereční. Prodali je totiž před účinností novely zákona.

Ministr financí a 1. místopředseda vlády se brání tím, že nemusel žádný střet zájmů hlásit, protože firmu IMOBA již neřídí. Velice svérázné vysvětlení, když si uvědomíme, že členkou statutárního orgánu je jeho partnerka. Opravdu někdo věří tomu, že do firmy se nedostala informace o připravovaném zvýšení výkupních cen? Nebo firma měla prostě jen štěstí, že na rozdíl od jiných majitelů pozemky neprodala dříve?  

Tyto a další nepříjemné otázky pro Andreje Babiše vyvolává reportáž České televize. Není divu, že Agrofert a jeho politická odnož, hnutí ANO, si na ni stěžuje a útočí. Česká televize je veřejnoprávní médium a nelze ji jednoduše koupit, jako jiná média. Tím spíše musíme bránit její nezávislost a postavit se všem návrhům na její okleštění.

Zneužití propojení politické moci se soukromým byznysem Agrofertu se neustále vynořuje ze všech stran. Nepatří k nim jen biopaliva, ale také různé zakázky od státních podniků (např. Lesy ČR) pro Babišovy firmy, daňové úlevy pro tyto firmy nebo zakázky od ministerstev a jejich organizací (aktuálně Czech Tourism/MMR ovládané ANO). Můžeme se jen dohadovat, kdy a kde se střet zájmů projeví příště. Sociální a křesťanští demokraté těmto nehorázným praktikám nejen přihlížejí, ale dokonce přímo pomáhají. Nesou tedy za ně stejnou odpovědnost.  

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…