Lapáčková (TOP 09): Trochu alternativní (ne)korektní historie...

29.06.2014 9:46

Jak by to asi vypadalo v Německu 1960, kdyby válka skončila jinak, a Němci se srovnali se svou historií stejně laxně jako my ... (Přiznávám volnou inspiraci s románem Otčina Roberta Harrise, ale jen velmi volnou).

Lapáčková (TOP 09): Trochu alternativní (ne)korektní historie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Druhá světová válka skončila v roce 1946, když na infarkt zemřel milovaný vůdce Adolf Hitler. Válčící strany uzavřely mírovou smlouvu a smlouvu o spojenectví proti Sovětskému svazu a nástupce führera Karl Dönitz po zralé úvaze se svými novými spojenci usoudil, že uřídit Velkoněmeckou říši, navíc napůl zničenou válečnými útrapami, je nad jeho síly. Do roku 1950, kdy v Německu byly opět svobodné volby a vůdce Dönitz odešel do ústraní, byla opět svobodná takřka celá Evropa, a vlastně se navrátila do předválečných hranic. V Německu byla obnovena demokracie a lidem navrácena veškerá občanská práva.

Vše, co se týkalo zločinů nacistické ideologie, bylo postaveno mimo zákon, bylo odsouzeno několik vysokých pohlavárů - hlavně za holocaust, kdy nejvyšší tresty si odnesli hlavně vedoucí koncentračních táborů. Ovšem ti, kteří tata zvěrstva nařizovali, zůstali v bezpečí, i díky tomu, že dokázali velmi snadno a i nečekaně zbohatnout, a vlastně ihned po válce začali pracovat ve prospěch všech - měli firmy, které zaměstnávaly tisíce lidí, ekonomika vzrůstala, jen politického dění se nemohli zúčastnit - zákon, vydaný v roce 1953, jim to za jejich účast ve válečných aktivitách znemožňoval. NSDAP sice byla postavena mimo zákon, ale našla právní kličku (lehce pozměnila svůj název a ostentativně se distancovala od válečných hrůz) a dokonce někteří mladší členové byli opět členy Reichstagu. Sice s nimi nikdo moc nespolupracoval, ale byli tam, to bylo důležité. Semtam se sice našel rýpal, který upozorňoval, že to není v pořádku, mlel cosi o paměti a co je vlastně ta svoboda, ale našlo se jen málo těch, kteří by takové šílence poslouchal. Ekonomika rostla, a stačilo jen pár let, aby se celá Evropa z války vzpamatovala. Ano, stalo se, že občas někdo nemohl najít práci, že se našlo i pár těch, co se na prosperitě dokázal chytře "napakovat", dokonce pár takových bylo odsouzeno, ale nikoho to nijak nevzrušovalo, pokud měl sám na chleba a střechu nad hlavou, a co je hlavní - nedotýkalo se ho to samotného.

V roce 1956, deset let po skončení války, ale přišla krize - a situace se zvolna měnila. A lidé přestávali pomalu věřit tomu, že před válkou bylo tak zle. Měli přece zajištěnou práci, sociální jistoty, no že se sem tam nějaké bezpráví stalo, no, kdo není neomylný, že ... Bývalí i současní nacionalisté pomalu začali vystrkovat růžky, a nejen oni. Objevovala se nová a nová politická hnutí, která nabízela spasitelské nápady, s menším či větším úspěchem.

V roce 1958 jeden spasitel přišel, jmenoval se Rosenberg - zhruba půl roku před volbami do Reichstagu. Pohádkově bohatý podnikatel, sice se říkalo, že není úplně čistý, ale koho by to zajímalo, jeho erudice podnikatele a aura spasitele přece stačí. Našlo se pár těch, kteří před ním varovali, někteří potichu, někteří hodně nahlas, ale kdo by poslouchal někoho, kdo má jen plná ústa šetření a zodpovědnosti, ne?

O rok později tento novodobý guru ve volbách zvítězil na celé čáře, stal se ministrem v nové vládě, dokonce se jen kvůli němu obešel zákon z roku 1953, který by ho vylučoval z jakéhokoliv politické kariéry, ale přesto řeči kolem něj neutichaly. Žaloval tedy Ústav pro vyšetřování válečných zločinů a během soudního řízení vycházela na světlo zajímavá fakta o jeho působení ve válce. Přesto ho lidé bránili, nejen ti obyčejní, ale i ti velmi vzdělaní a ti, kteří byli znechuceni chybami nového demokratického systému. A ti, kteří na objevená fakta reagovali a apelovali na zdravý rozum a historickou paměť, většinou řvali do hluché zdi a snášeli plivance a nenávistné reakce.

Berlín 1960 - na závěr soudního jednání si ministr Rosenberg pozval dva svědky, aby se konečně a definitivně očistil. Byli to bývalí vysocí funkcionáři tajných služeb - jakýsi Reinhard Heydrich a Heinrich Himmler - oba již v zaslouženém důchodu a ústraní. O obou se sice šuškalo, že mají na rukou krev statisíců lidí, ale důkazy nebyly, prý zmizely na konci války ... Soud oběma uvěřil jejich tvrzení a ministr Rosenberg byl očištěn ...

Přátelé, zdá se vám to absurdní a nesmyslné? Mně nikoliv ... Vždyť v tom žijeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dana Lapáčková - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…