Laudát (KAN): Do penze v patnácti

31.03.2023 12:45 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě

Laudát (KAN): Do penze v patnácti
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Před pár dny nám Libor Rouček na FB sdělil, že po dlouhé době půjde před Úřad vlády demonstrovat proti pravicové vládě Petra Fialy. Odchod do penze v 68 označil za nelidský atd. Ponechám stranou jeho klasifikaci Fialovy vlády jako pravicové. Ale:

Dělal jsem asi přes dva roky předsedu podvýboru pro penzijní reformu v éře Topolánkovy vlády. Sociální demokraté už tehdy vetovali jakékoli pokusy o jakoukoli podobu udržitelných penzí. A jejich tehdejší argument? Demograficky nastane problém tak za 30 roků, tak proč bychom to řešili nyní? Ať si to řeší ti, kdo za těch 30 roků budou vládnout. No, 30 se smrsklo na cca 15 roků a tehdejší obstrukce si dnes vynutí razantnější změny a mohou vyvolat i bouře, i když asi ne a la France.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

Škoda, že všichni jakž takž pravicoví premiéři nesáhli k doporučení spisovatele roku '68 Jana Procházky, který ve svém dílku "Politika pro každého" doporučuje některé lidi penzionovat už v patnácti letech, protože by se to státu bohatě vyplatilo.

A pro všechny s krátkou pamětí připomenu, že to byla ČSSD, která si postavila volební kampaň v roce 2013 na diskreditaci 2. penzijního pilíře, vůbec na diskreditaci jakéhokoli penzijního spoření (pro skeptiky připomenu, že bylo garantováno státem), po volbách dala zrušení 2. pilíře jako podmínku vzniku koalice s ANO Babišovi, který na závěrečné předvolební debatě v pražském Kongresovém centru sliboval zrušit 2,. pilíř, když mu někdo vysvětlil, o co jde, chtěl otočit, ale moc pro svůj Agrofert potřeboval více, než nějakou odpovědnost vůči budoucím penzistům.

Výsledkem dohody, u které ještě přisvěcovala KDU ( dnes skoro zapomenutý Bělobrádek) bylo, že 2. pilíř bez náhrady zrušili. Jediné, co ponechali byly zvýšené sazby DPH, které měly náklady penzijní reformy pokrýt. Sobotkově koalici s Babišem a Bělobrádkem se ty prachy náramně hodily na svoje kšefty a nákup voličů. A dnes díky tomu máme problém, Houstone.

P.S. Nechápu, proč tuto historii diskutéři vládní koalice dvěma dámám - té s tím pávem za erární peníze a té, co si nepamatuje příjmení svědka na vlastní svatbě, neomlátí při jejich přidrzlých extempore o hu**.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…