Laudát (KAN): Hodně nafouklé sebevědomí

30.12.2020 5:29

Komentář na facebookovém profilu k programu koaličního uskupení Pirátů a STAN.

Laudát (KAN): Hodně nafouklé sebevědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

STANo-Pirátský libosad je na světě: po "úporných" jednáních už mají jasno, jak má vypadat naše, jak jinak, než jen růžová, budoucnost. Vyjednávací týmy poslaly do svých partají ke schválení dokument, kterým by se měla řídit koalice Pirátů a STAN. Už v Preambuli vyřešili otázku, jestli s nadhledem psát, že uběhlo 30 roků od sametové revoluce, nebo, jak jsem se já nedávno trápil, že uběhl 31 rok. A uskupení mladé dravosti ( to píší oni) se rovnou, taktéž v Preambuli, chce prát s budoucností, tedy konkrétně jí čelit jako "jiné země, které s odvahou čelí budoucnosti". No, zažil jsem před rokem 89 desetiletí, kdy komunisti čelili budoucnosti vší silou tak, že jsme se z toho dodneška nevzpamatovali. Příkladů by bylo možno zdokladovat statisíce, některé dokonce tak hloupé, až byly úsměvné. Stačí vzpomenout Novotného čekání na celovodiče, prohlášení kybernetiky za buržoazní pavědu, v psychiatrii stanovení diagnózy paranoie reformátorské a ostatně i marxismus-leninismus. Jiné naopak byly dlážděny krví, popravami, neštěstím statisíců a úpadkem státu.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

"Rozumíme dnešnímu světu a potřebám 21. století a zároveň chápeme skutečné, neideologické obavy, problémy, radosti i potřeby dnešních občanů ČR", píší dále sebevědomě. Problémem je, že touhle větou, i dále uvedeným povídáním, dokladujete v řadě věcí, že nerozumíte. A vaše další věta, že jste koalice pro budoucnost, je hodně nafouklé sebevědomí. Dovoluji si tvrdit, že málokdo čte tolik o postmoderním světě knih a prací, jako já. A když jsem dělal pocitovou politiku jako nyní vy, také jsem si možná občas mohl myslet, že ideologie začíná být přežitkem. Jenže, se složitostí světa, jeho komplexitou, se stále více kompasem, víc než kdy v minulosti, stává etika. A když etika, tak nakonec vás, kromě úplně nejzákladnějších etických hodnot, ty přicházející (například v otázkách životního prostředí, živých organismů, medicíny...) přitáhnou k některému ideologickému klíči, podle kterého se zachováte. Proto Dvacatero ideových tezí KANu začíná etikou (1. etika je silnější než zákon).

"Nechceme stát, který je hračkou pro oligarchy a jejich zákulisní hráče", píšete dále. Naprosto souhlasím, ale potom by měl Ferjenčík odpovědět na otázku, proč nosí do Sněmovny návrhy miliardáře Barty, jako se stalo v případě návrhu na zdanění prodeje akcií?

Obě uskupení střílí, dle mého názoru, dost mimo v otázce inovací. Páteří inovací není dotační podpora státu, nekonečné obecné povídačky o propojení vědy a výzkumu, ale komplexní vytvoření skutečně svobodného férového hospodářského prostoru. Zdůrazňuji svobodného a férového. A svoboda je postavena, jak známo, na jasných nejnutnějších vymahatelných pravidlech a ostatní je ponecháno lidem k vlastní úvaze a na bázi důvěry postavené na etice. Jenže Piráti mají ve svých řadách lidi, kteří už z principu nedůvěřují a za vším vidí zlodějinu. Ostatně jejich hoch slogan byl "Pusťte nás na ně".

Je celkem jasné, že cíl "silné a finančně nezávislé samosprávy" do programu vtělili starostové. Jenže vážení, možná jste si nevšimli, že se nám pod rukama rozpadá naše vlastní země. Rozpadají se její základní funkce. Proklamace o tom, že dole vědí nejlépe, jak v obcích a krajích hospodařit - no například Jermanová, Rath, řada starostů ukázala, že na všech úrovních jsou odpovědní a znalí politici, ale stejně tak hlupáci, zloději a mafiáni.

"Velké stavby budou posuzovány podle CBA". CBA (Cost Benefit analýza) je v řadě případů povídání, které lze dopředu naformulovat tak, jak chce zadavatel, aby vyšlo. V české investiční mizérii by spíš prospělo PPP (Potřebnost, Prosaditelnost, Proveditelnost). Ale jelikož Piráti v Praze předvádějí, že se v investicích, kromě drobných, nic neděje, nemá smysl se touto proklamací blíže zabývat.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

V případě úspěchu tohoto spolku však bychom v klidu neměli být s jejich návrhy na obecné referendum. Oba spolky zjevně dospěly k názoru, že politického neklidu až hysterii máme v zemi málo a je potřeba udělat ze života nikdy nekončící volební kampaň a krize.

Ve spisku nám strany dávají najevo, že nechtějí lidem v jejich aktivitách házet klacky pod nohy. Ale současně ponechají EET pro první dvě vlny v platnosti (nepíší, jestli i s tím enormním šmírovacím potenciálem vycházejícím ze sběru dat). Babiš bude mít velkou radost.

"Uplatníme odpovědnost za justiční excesy" - tady něco nefunguje kvalitně, tak kopneme do základního principu demokracie, podle něhož je soudní moc nestranná a oddělená od moci zákonodárné a výkonné?

Za pozornost jim stojí i zvolání, že přes počítač bude možné založit firmu za jeden den. tohle je skoro k ničemu. Putin taky přikázal, aby se Rusko dostalo nahoru v žebříčku rychlosti zakládání firem, což se stalo. Ale, ruskou ekonomiku to vůbec, ale vůbec nevytrhlo. Také mě zaujalo, že na bezpečnost v dopravě budou dohlížet (nevím, možná by někteří mohli dohlížet na dopravu a neškodit v politice.

A bylo by toho mnohem víc, co bych chtěl a mohl o tomto "středovém" pamfletu napsat. Ale někdy jindy. Tolik času nemám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky