Laudát (KAN): Nevíme, mlčte a čekejte

15.05.2022 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k jmenování Jana Graubnera pražským arcibiskupem

Laudát (KAN): Nevíme, mlčte a čekejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Když jsem se dost výrazným způsobem vložil do zákona o narovnání vztahu mezi státem a církví, očekával jsem, že zbavena finanční závislosti na státu, se katolická církev postupně stane pro českou společnost důstojnou oporou všude, kde jí lidé budou potřebovat. Očekával jsem, že se stane oporou a podporovatelem skomírající etiky, že bude nabízet širší perspektivu života, než jen materiální přežívání, že bude výrazným pilířem české vzdělanosti a kultury. Bohužel, ne, že by se něco z toho nedělo, ale děje se toho ze strany katolické církve žalostně málo.

Oznámení o jmenování Jana Graubnera pražským arcibiskupem ukazuje na tápání a náznak, že hledání se nepodařilo. Graubner podle pravidel už za rok bude muset podat do Vatikánu papežovi rezignaci z důvodu dovršení věku 75 let. Asi bude následovat další několikaleté provizorium, jako bylo končící čtyřleté prodlužování mandátu Dominika Duky.

Česká katolická církev se nachází v krizi a ztrácí náklonnost obyvatelstva právě v době, kdy se takříkajíc láme chleba nad naší další budoucností. Zatímco světoví myslitelé už se blíží k pochopení, kudy by se měla cesta k překonání vnitřní krize euroatlantické civilizace ubírat, naši hodnostáři se mezi sebou hádají, porušují základní pravidlo svého vztahu ke světské moci a lidem se tudíž ani nenamáhají pomoci chápat nynější svět a ukazovat cesty do budoucnosti.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Alegorické vykonávání církevních obřadů a klasická pastorace už zdaleka nestačí a bude hůř. Několikasetletý potenciál osvícenství je vyčerpaný a je třeba k víře v racionální rozhodování a víře ve vědu a pokrok vrátit zpátky vnitřní duchovní rozměr člověka. Ukazuje se jasně, že nestačí rozumět světu kolem sebe, ale i světu uvnitř sebe. Lidé si neumějí povídat sami se sebou, chybí jim kritické myšlení, chybí jim schopnost třídění dat. Výsledkem je, že přebírají laciné a falešné vnější obrazy, které vnímají kolem sebe, namísto aby se rozhodovali podle vnitřních zkušeností a etických hodnot.

Tady hledejme dnešní kořeny marasmu a frustrace. Na nápravu včera bylo pozdě a další čekání jen urychluje pád do míst, kam snad nikdo nechce. Vatikán se zjevně domnívá, že si ještě můžeme počkat. Já si to nemyslím!

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…