Laudát (KAN): Spolupráce s Čínou. Celá kauza je ostudou Akademie věd ČR

03.05.2022 11:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke spolupráce Akademie věd ČR s Čínou.

Laudát (KAN): Spolupráce s Čínou. Celá kauza je ostudou Akademie věd ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Absence etiky, kde byste to možná nečekali: Před časem Akademie věd ČR následovala ostudu Univerzity Karlovy podivnými pletkami s čínskými soudruhy. Marek Hrubec, manažer AV ČR, čelil kritice za to, že seděl ve vedení think-tanku China - CEE, který čelil podezření ze špionáže. A nebyla to jen tato forma práce ve prospěch "utužení čínsko-českého přátelství" (které se nápadně podobá práci Adély z filmu Adéla ještě nevečeřela po aktivaci ukolébavkou. Etická komise AV po nástupu předsedkyně Evy Zažímalové měla jasno a Hrubec se stal řadovým vědeckým pracovníkem. Jenže není komise jako komise. Akademie má ještě Komisi pro etiku vědecké práce, která rozhodla zcela opačně, než Komise etická. No, když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. A ke starému přísloví lze ještě přidat pro danou kauzu konstatování, že ruka ruku myje. V čele Komise pro etiku vědecké práce je i mediáně známý historik Oldřich Tůma. A jen náhodou i on spolupracuje s Čínou. Celá kauza je ostudou Akademie věd ČR.

"Etika je v módě", napsal už někdy v sedmdesátých letech minulého století New York Times. Bohužel tahle vymoženost a pilíř současných vizí pro budoucnost společnosti k nám ještě zjevně nedorazily ani mezi  vědecké "elity". Přitom máme-li vůbec přežít v blízké budoucnosti, bez etiky to nepůjde. Proto se všude mluví o základních etických hodnotách, o etice podnikání, ekoetice, bioetice, náboženské etice lékařské etice, dokonce o novinářské etice (sic).... A ve ctihodné AV ČR - nic?

" V reálném životě nelze etiku, morální závazky a dovednosti oddělit", zní úvodní motto Ideového dvacatera Klubu angažovaných nestraníků. A vůbec prvním bodem onoho Dvacatera je 1. Etika je vždy odolnější než zákon. A jak se zdá, někteří zaměstnanci Akademie věd ČR by měli problém i s druhým bodem Dvacatera -2.  Nejvyšší hodnotou každého člověka je svoboda. Svoboda je posvátná do té míry, že nesmí být nikdy směněna za ekonomický či jiný prospěch.

Kdysi jsem coby zaměstnanec Fyzikálního ústavu Československé akademie věd odmítl tezi, že ten spolek by se měl přejmenovat na Akademii běd. Po desítkách let nabývám dojmu, že na tehdejším tvrzení kolegy něco pravdy bylo. To vůbec neznamená, že bych na vědu zanevřel. Naopak, bez vědy, chytrých hlav, myslitelů, hledačů pravdy v přírodních i společenských vědách se neobejdeme. Dnešní politická scéna je smutným dokladem naprostého úpadku vzdělanosti a etiky. Kdybych měl tu moc, vědě a kultuře, vzdělání by se dařilo mnohem líp, než včera a dnes. To si pište! Jen pár lumpů a bezskrupulózních individuí by se poroučelo, kam patří.

Abychom se podobným obsesím vyhnuli, je třeba, aby se etická výchova vrátila plnohodnotně do škol od mateřské až po poslední ročník školy vysoké.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…