Laudát (KAN): Sympatie nemalé části populace s proruskými silami nevěští nic dobrého

31.10.2022 9:32 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k neudělení vyznamenání bratřím Mašínům.

Laudát (KAN): Sympatie nemalé části populace s proruskými silami nevěští nic dobrého
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Odpudivá tečka za metálováním: každé dno lze ještě prohloubit. To dokázal při páteční předávačce prezident Zeman. Ponechám stranou, že zase vyznamenával svoje známé a kamarády. Aby to tolik neřvalo, vyfutroval to skutečnými hrdiny a osobnostmi, kteří s partou ve Vladislavském sále měli velmi málo společného. Ale u jednoho pátečního příběhu bych se přece jen zastavil. Oceněn byl generálmajor Josef Vladimír Mašín, hrdina odbojové skupiny Tři králové. To se mělo stát už dávno. Ale za mimořádné chucpe považuji Zemanovo extempore k jeho dvěma synům, kteří bojovali proti komunistickému režimu, jehož byl Zeman také nějaký čas příznivcem. Oba považuje za vrahy, a proto měl potřebu zdůraznit, proč jim vyznamenání nedal.

Příběh bratří Mašínů rozděluje lidi již dlouho a bude je rozdělovat do té doby, než česká společnost dá svobodu v žebříčku hodnot tam, kam v demokracii patří - na 1. místo. Že tomu tak v historii samostatného Československa  a České republiky nikdy nebylo, dokládá jedno státní fiasko za druhým - bez odporu obsazení pohraničí v roce 1938, okupace země Německem 1939 (bez odporu), komunistický puč v roce 1948 (bez odporu), sovětská okupace 1968 (bez odporu) a dnešní podpora Putinova režimu zatím rovněž spíš za přihlížení mlčící většiny. A že jsme si v divokém XX. století nevykoledovali nálepku kolaborantů se zlem vděčíme právě takovým hrdinům, jako byli odbojáři proti nacistům, vojáci v zahraničních armádách, později bratří Mašínové, převaděči uprchlíků v pohraničních horách, Palachové a Zajícové, odpůrci režimu v době normalizace, katolická církev. Prostě menší tisíce lidí stojící mimo systém.

Naše současná situace ukazuje, že kdyby se jen trochu změnila geopolitická situace v Evropě, bude naše "demokracie" jedna z prvních obětí nového uspořádání. Otevřená kolaborace se zemí, která byla hybnou silou naší okupace v roce 68 a skryté sympatie nemalé části populace s proruskými silami nevěští do budoucna nic dobrého. Proto stoprocentně platí, že dnes za naši svobodu bojují Ukrajinci. Více, než si myslíme. Měli bychom je podporovat ještě více, protože se tam rozhoduje o naší budoucnosti. A nenamlouvejme si, že to není pravda. Hodnota svobody, to je rozhodujícím pilířem, který určuje, zda demokratická stavba v dané zemi stojí, nebo je rozmetána v prachu diktatury.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice