Laudát (TOP 09): Snižování rozpočtů na vědu a výzkum je skandální

15.12.2013 11:12

Poslanci TOP 09 na jednání rozpočtového výboru jasně vystoupili proti návrhu Rusnokovy vlády a rodící se vládní koalice připravit vědu a výzkum o zhruba dvě miliardy korun.

Laudát (TOP 09): Snižování rozpočtů na vědu a výzkum je skandální
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

TOP 09 zásadně nesouhlasí se skandálním návrhem rozpočtového výboru, který snižuje provozní prostředky na vědu a výzkum.

Rozpočtový výbor dnes schválil usnesení, jehož iniciátorem je vznikající vládní koalice, a které neváhá snížit i provozní prostředky na vědu a výzkum.

„Rozpočtový výbor v pátek neschválil můj návrh, aby se do kapitoly ministerstva školství přesunulo 950 milionů korun z kapitoly ministerstva zemědělství, konkrétně z části Podpora agropotravinářského komplexu,“ upozornil po jednání poslanec František Laudát s tím, že i další návrhy TOP 09 na podporu školství, vědy a výzkumu byly vznikající vládní koalicí smeteny ze stolu, pouze s výjimkou spíše formálních návrhů.

„Poslanci TOP 09 chtěli posílit nejvýznamnější výzkumné instituce jako je technologická agentura, grantová agentura a akademie věd dalšími 950 miliony korun. Koalice ale dala jasně najevo, že raději posílí agropotravinářský komplex,“ zhodnotil dnešní jednání Laudát.

TOP 09 tak s politováním konstatuje, že se po skončení Nečasovy vlády dramaticky zhoršuje financování vědy a výzkumu v České republice, což zásadním způsobem nadále snižuje konkurenceschopnost české ekonomiky.

Rusnokova vláda již snížila peníze pro vědu, výzkum a inovace o 1 miliardu korun oproti návrhům bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí tento devastující přístup k české vědě ještě zesílit.

„Všechny návrhy, které směrují k podpoře vědy, výzkumu a inovací budeme předkládat znovu při druhém čtení státního rozpočtu. Vznikající koalice ohrožuje budoucnost konkurenceschopnosti české republiky omezováním vědy a výzkumu, proti čemuž budeme bojovat,“ dodal Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

reklama

autor: TOP 09

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.