Laudát (TOP 09): Snižování rozpočtů na vědu a výzkum je skandální

15.12.2013 11:12

Poslanci TOP 09 na jednání rozpočtového výboru jasně vystoupili proti návrhu Rusnokovy vlády a rodící se vládní koalice připravit vědu a výzkum o zhruba dvě miliardy korun.

Laudát (TOP 09): Snižování rozpočtů na vědu a výzkum je skandální
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

TOP 09 zásadně nesouhlasí se skandálním návrhem rozpočtového výboru, který snižuje provozní prostředky na vědu a výzkum.

Rozpočtový výbor dnes schválil usnesení, jehož iniciátorem je vznikající vládní koalice, a které neváhá snížit i provozní prostředky na vědu a výzkum.

„Rozpočtový výbor v pátek neschválil můj návrh, aby se do kapitoly ministerstva školství přesunulo 950 milionů korun z kapitoly ministerstva zemědělství, konkrétně z části Podpora agropotravinářského komplexu,“ upozornil po jednání poslanec František Laudát s tím, že i další návrhy TOP 09 na podporu školství, vědy a výzkumu byly vznikající vládní koalicí smeteny ze stolu, pouze s výjimkou spíše formálních návrhů.

„Poslanci TOP 09 chtěli posílit nejvýznamnější výzkumné instituce jako je technologická agentura, grantová agentura a akademie věd dalšími 950 miliony korun. Koalice ale dala jasně najevo, že raději posílí agropotravinářský komplex,“ zhodnotil dnešní jednání Laudát.

TOP 09 tak s politováním konstatuje, že se po skončení Nečasovy vlády dramaticky zhoršuje financování vědy a výzkumu v České republice, což zásadním způsobem nadále snižuje konkurenceschopnost české ekonomiky.

Rusnokova vláda již snížila peníze pro vědu, výzkum a inovace o 1 miliardu korun oproti návrhům bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí tento devastující přístup k české vědě ještě zesílit.

„Všechny návrhy, které směrují k podpoře vědy, výzkumu a inovací budeme předkládat znovu při druhém čtení státního rozpočtu. Vznikající koalice ohrožuje budoucnost konkurenceschopnosti české republiky omezováním vědy a výzkumu, proti čemuž budeme bojovat,“ dodal Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …