Lebloch (SPO): Školství na rozcestí

26.04.2017 9:47

Možná si ani příliš neuvědomujeme, že podzimní sněmovní volby budou i bojem o charakter dalšího směřování našeho školství. Nejde mně ani tak o procentuální zvýšení platů, které všechny strany budou slibovat (slibované dlouho vydrží a neuteče). Jde mně spíše o celkovou koncepci a podmínky pracovníků školství.

Lebloch (SPO): Školství na rozcestí
Foto: SPO
Popisek: Mgr. Roman Lebloch

Nyní se ukazují dva nejviditelnější směry. Tím prvním je práce současné ministryně školství a jejího aparátu. Její nástup na ministerstvo byl samozřelmě očekáván s napětím,co zase nového bude.Podle mnohých přišla deziluze. Chci-li být ale objektivní, musím přiznat, že mnohé problémy mohla zdědit, o mnohých, které vytvářejí její podřízení v nižších funkcích na ministerstvu, nemůže ani vědět, protože není v časových možnostech ministra být u všeho. Práce ministra je velmi náročná (a není ani ohodnocena – např. ve srovnání s ředitelem VZP , to už sem ani nepřiřazuji Bakalu-to je úplně jiná kapitola,o které jsem psal v jiném komentáři).Škoda,že se neobklopila někým jiným,její názory v počátku byly zajímavé.Pak se to nějak semlelo……

Rejdy vysokých úředníků z ministerstva ale přinášejí téměř každodenní změny, doporučení, výklady, nové výkazy, které dopadají na vedení škol a učitele, tedy na ten poslední článek, který už ani pořádně neví, jak vše přesně vyplnit a proč to vlastně vyplňuje a proč se pořád zasahuje do ŠVP atd. Naštěstí je na ministerstvu několik nižších úředníků, se kterými se dá komunikovat a kteří vždy poradí.

Byrokratická zátěž je velká,ale že nemusí být,ukazuje například sympatický projekt Hodina  pohybu navíc schválený ministryní.

Nechci hodnotit inkluzi, je kriticky zhodnocena Asociací speciálních pedagogů v týdeníku Školství č.15-16.Stojí za přečtení My jsme ji prováděli dříve vždy a bez přílišné byrokracie.Největší odměnou nám byli spokojení rodiče,ne vzorně vyplněný papír.

Druhou koncepci budoucnosti školství přináší nejviditelnější a z mého pohledu i nejrealističtější člověk z ODS -  Václav Klaus mladší,který umí daleko lépe oslovit lidi i v jiných tématech než školských oproti předsedovi této strany. Zjednoduším-li jeho závěry, chce, aby učitel učil, neseděl nad papíry, ale věnoval se dětem, aby mělo školství určitou stabilitu,aby školské předpisy byly stručné. Chce rovněž zastavit plíživě se vkrádající multikulturalismus do našich škol.Stále více se mluví,že školy by měly mít jakéhosi koordinátora ke globálnímu rozvojovému vzdělávání,pro kulturní a politickou globalizaci a vysvětlování migrace-viz.článek pana senátora Jirsy z ODS v Právu dne 24.4.-opět doporučuji přečíst. Řekl bych že vrcholem oficiální  politiky bude propagace lásky k migrantům a doporučení našim dívkám,aby s nini uzavíraly sňatky.Nu což,nás se pokoušeli naučit lásce k Sovětskému svazu a KSČ.

Sám Klaus si ale velmi dobře uvědomuje, že to bude úkol velmi nelehký. Bude muset udělat ale zcela nezbytný, leč ve veřejnosti nepopulární, krok – vyměnit náměstky, ředitele odborů, protože bez toho by se změny realizovat nedaly. Nedovedu si představit, že titíž lidé přehodí výhybku a budou sloužit jinému ministrovi s jiným  programem-i když za slušný plat asi ano. Na čí stranu se občané a školští pracovníci přikloní, ukáží volby. Z mého vlastního interního průzkumu mezi lidmi vyplývá, že drtivě vede V. Klaus. Lidé již chtějí změnu.Doufejme,že promluvíme do vývoje i prostřednictvím SPO.

A dějiny se spirálovitě opakují.Před desetiletími  se něco říkalo ve škole,něco jiného doma.Tedˇ ta situace může nastat znovu. Na setkání politiků s občany v našem městě přišlo nejvíce lidí na vystoupení prezidenta Zemana a poté právě na V.Klause mladšího To o něčem svědčí.Zajímalo by mě.kolik by přišlo na setkání s nějakým pravdoláskařem.

Má školská kariéra se blíží ke konci.Ale pokud se neobjeví více Zemanů a mladších Klausů,budou to mít naši následovníci těžké.

Roman Lebloch, radní města Luhačovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…