Leisztner (ANO): Enormní inflace a razantní nárůst rozpočtových příjmů státu

15.09.2022 9:32

Enormní inflace generuje vysoké příjmy státního rozpočtu, souběžně pomalost v zastropování a v regulaci akceleruje v ČR stále vyšší inflaci.

Leisztner (ANO): Enormní inflace a razantní nárůst rozpočtových příjmů státu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Enormní inflace a nárůst příjmů státu

Enormní inflace generuje stále vyšší státní příjmy, souběžně pomalost v zastropování a v regulaci akceleruje v ČR stále vyšší inflaci. 

Stát na daňových příjmech do konce srpna oproti rozpočtového plánu vybral 77 miliard Kč navíc.   K tomu již nyní můžeme odhadnout nárůst čistého zisku majoritní státní společnosti ČEZ na 58 miliard Kč ke konci října.

Předpokládejme, že termín 1. leden nebude akceptován Sněmovnou a Senátem a podaří přesvědčit vládu o okamžité nutnosti zastropovat. V případě, že nejpozději k 1.11 skutečně dojde k zastropování ceny elektřiny dle Zákonu o cenách, kde cena bude dle tržních principů stanovena na základě skutečných nákladů a přiměřeného zisku, by strop ceny pro elektřinu by měl být výrazně nižší.  Strop na plyn by měla mít také nižší hladinu, a to 2Kč vč. DPH. V EU se již nyní uvažuje o hladině nižších maximálních cen než je vládou pro ČR prezentována.

Občané a firmy do konce října přispějí prostřednictvím vysokých cen a inflace přibližně k 148 miliardám navíc oproti plánovanému rozpočtu.

Zavedení windfall taxu se nyní zvažuje pro rok 2023.  V tomto případě by bylo prospěšné vynechat výsledky roku 2022 z průměru a taxativní sazbu navýšit na 60%. Po zavedení všech opatření v ČR a v EU v roce 2023 dle předpokladu ceny se vrátí k relativnímu normálu a příjmy z daného zákona budou výrazně nižší.

Je na Parlamentu a Senátu přesvědčit vládu o okamžité nutnosti zastropování, -dle možnosti již od 1.10.2022. Již včera bylo pozdě!

Je nutné hledat možnosti uplatnění windfall taxu již na rok 2022 zpětně a přesvědčit vládu o omezení platnosti na 1 rok – na rok 2022.

Pokud bych byla zvolena do Senátu, navrhnu zavedení mimořádné daně na energetické firmy, banky a další obor na rok 2022, okamžité snížení sazby DPH na základní potraviny (sazby jsou nyní téměř nejvyšší v EU) vč. cenových limitů, zavedení pevného cenového stropu na energie co nejdříve – dle možnosti zpětně již od 1.10.2022. Je nutné také avizované limity ceny energií snížit - 4Kč vč. DPH za elektřinu a 2Kč vč. DPH za plyn.

Převzato z profilu političky.

Ing. Helena Leisztner

  • ANO 2011
  • Kandidátka do Senátu v roce 2022 v obvodě č.22 - Praha 10
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Ing. Helena Leisztner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…