Leisztner (ANO): Pozdě a málo

16.09.2022 5:34

Strop cen energií.

Leisztner (ANO): Pozdě a málo
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Pozdě a málo – ale konečně krok správným směrem

Ve světových médiích se objeví každý měsíc zajímavé přehledy o stavu ekonomik, cen a opatření. Odkaz na jeden článek uvádím v dolní části.

Přátelé ze zahraničí se mě v poslední době udiveně ptají:

Dle článků ČR má vlastní výrobu elektřinu, má ji nadbytek, vyváží. Největší společností ve výrobě elektřiny u vás je ČEZ, kde stát vlastní kolem 70 %. Prozraď nám, jak je možné, že máte nejdražší elektřinu v Evropě dle přehledů?

Již měsíce jim vysvětluji – vláda zvažuje, hledá řešení, rozhoduje se, čeká na návrhy EU, připravuje kroky. 

I když máme dominantního výrobce, stát vlastní majoritu akcií, produkujeme MWh za 600Kč, tak dle vlády máme povinnost elektřinu prodávat na burze a kupovat za tržní ceny zpět.

Je mnoho zemí, kde již zastropování zavedli před mnoha měsíci:

Slovensko – v únoru stanovili dohodnutou cenu 1.490,--Kč za MWh v přepočtu do 31. 12. 2023.

Francie – v lednu 2022 zastropovali cenu energií s nárůstem 4 % nad úrovní ceny říjnu 20121 a zmrazili cenu plynu na ceně říjen 2021  - vše až do konce roku 2022 s příslibem prodloužení na rok.

Tyto země uvádím z důvodu velice podobných okolností v naší republice:

1.      Jeden dominantní výrobce,

2.      Majorita nebo minorita státu ve společnosti.

Moloch EU se téměř po roce probral. Zvažuje zastropování ceny elektřiny, oddělení závěrných elektráren od cen na burzách, zavedení windfall taxy, zrušení volného obchodu emisních povolenek.

Jenom již zprávy o prozření v EU měli enormní vliv na cen na burzách. Ceny padají. Elektřina se prodává kolem 450EUR/MWh a plyn kolem 180EUR/MWh. Po skutečném uplatnění všech návrhů se očekává další razantní propad cen.

EU plánuje strop pro elektřinu na úrovni 4.42Kč. Při srovnání průměrných příjmů v EU a při znalosti různých zastropovaných cen v jiných státech EU, platných již od jara možná opět nastane okamžik, kdy opět ČR bude mít nejdražší cenu – limitní – jak na elektřinu tak i na plyn.

Proto musíme upozornit na skutečnost – zastropovat od ledna je pozdě, navržené limity jsou kroky správným směrem, ale jsou nízké.

Může se nastat situace, že určené stropy pro plyn a elektřinu v lednu 2023 v ČR budou vyšší než tržní – po zavedení všech opatření na úrovni EU.

Marketingové porovnání a využívání nereálných cen na burzách pro definici hypotetických úspor, které vznikli nečinností EU není možné prezentovat jako reálnou úsporu nákladů pro občany a firmy. Tyto ceny jsou spíše pokutou a trestem pro občany a firmy z důvodu prodlevy reakce příslušných evropských i českých autorit.

Správná je prezentace nárůstu nákladů oproti minulému roku a porovnání stavu mezi jednotlivými státy EU. V tomto případě již aktuální návrhy se jeví jako velice pozdní s vysokými limity cen.

Teď je na Parlamentu a Senátu, aby vládu přesvědčili o snížení cenových stropů a také o nutnosti uplatnit cenový strop také pro velké podniky.

Souběžně je nutné ukotvit platnost kroků od 1. 10. 2022. 

Zatím pevně nezazněl termín zahájení opatření. Sdělení, že vše již bude citelné v zálohách v listopadu je nejasné a opět pozdní. Nyní se objevují zprávy, že platnost limitů bude až od 1. ledna. Ne, okamžitě, již včera bylo pozdě.

Dle vyjádření vlády je strop flexibilní, může se i zvyšovat. Opět nesouhlasím, strop na rok 2022 a 2023 musí být směrem nahoru neměnný. Kdy se zvedne? Po volbách, po lednu, nebo v březnu? Celý návrh s tímto sdělením opět vyvolal nejistotu.

V případě úspěchu ve volbách bych v Senátu aktivně prosazovala:

1.      Snížení stropu ceny plynu na 2Kč vč. DPH a elektřiny na 5Kč vč. DPH  - toto opatření  skutečně pomůže domácnostem a masivně sníží nutnost občanů žádat o soubor různých sociálních a nouzových příspěvků.

2.      Platnost stropů energií od 1. 10 anebo nejpozději od 1. 11. 2022.

3.      Fixní stropy na celé období až do 31. 12. 2023 se zákazem zvyšování těchto limitů.

4.      Snížení DPH na základní potraviny – u nás jsou sazby nyní téměř nejvyšší v EU – a souběžně cenový strop vybraných potravin.

Slibovaný odkaz na článek ZDE.

Převzato z profilu političky.

Ing. Helena Leisztner

  • ANO 2011
  • Kandidátka do Senátu v roce 2022 v obvodě č.22 - Praha 10
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Ing. Helena Leisztner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…