Letocha (STAN): Nedůvěra vládě je jednou z posledních záchranných brzd demokracie

18.01.2023 19:44

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny 18. ledna 2023 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Letocha (STAN): Nedůvěra vládě je jednou z posledních záchranných brzd demokracie
Foto: STAN
Popisek: Petr Letocha

Děkuji moc. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, v rámci svého vystoupení bych chtěl primárně vyjádřit důvody, proč dnes budu hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě a naši vládu tak v jejím dalším setrvání podpořím. Prvním z těchto důvodů je potřeba, aby zejména v této době měla Česká republika stabilní vládu, která se opírá o dostatečnou většinu v parlamentu a zároveň se skládá z premiéra a ministrů, kteří unesou i nepopulistické rozhodování na svých rezortech. Protože ve chvíli, kdy několik set kilometrů od hranic České republiky probíhá válečný konflikt, jehož nepřímé následky se přímo dotýkají našich obyvatel, ve chvíli, kdy vysoká inflace doslova užírá úspory našich občanů a zdražují nejen potraviny a léky, ve chvíli, kdy energetická krize trápí občany i firmy a ve chvíli, kdy naše opozice pouze účelově přiživuje strach občanů, strach z toho, že nebudou mít na jídlo, strach z toho, že nebudou mít za co topit a strach z ozbrojeného konfliktu na našem území. Proto je pro mě důležité, aby v těchto chvílích Česká republika měla vládu, která realisticky a cíleně pomáhá potřebným. Nechci, aby se vrátila vláda chaosu, vláda nezodpovědného mrhání státním rozpočtem, vláda strachu a represí.

Obavy, které jsem před chvílí zmínil, jsou zároveň témata, která hýbou českou veřejností, jsou to témata, na která neexistují jednoduchá řešení, jak se nám snaží leckdo namluvit. Jejich řešení nejsou vždy jednoduchá ani populární, ale pokud si chceme zachovat demokratické hodnoty, musíme se za ně postavit

Jsem rád, že naše vláda stojí na straně Ukrajiny, přijala celou řadu opatření k pomoci Ukrajincům na našem území, ale také poslala humanitární a finanční pomoc přímo na území Ukrajiny. Poslali jsme na Ukrajinu také zbraně, kterým budou moci i nadále chránit své území před agresorem.

Několikanásobně více však vláda pomáhá českým občanům, kterým nepřímo, ale významně válka na Ukrajině zhoršila životní úroveň. Často slýchám, že vláda nepomáhá našim občanům, a to je lež. Jen v minulém roce se 3× zvýšily důchody, navíc vláda zavedla 500 korun měsíčně k důchodu za každé vychované dítě. Rodinám s dětmi vyplatila jednorázový příspěvek 5 000 korun na každé dítě. Zvýšila existenční a životní minimum, zvýšila a zefektivnila normativy na bydlení, které mají vliv na příspěvky na bydlení. Na pomoc pro občany v důsledku energetické krize vláda dala navíc 16,8 miliard korun z minulého rozpočtu roku 2022 a na nákup zemního plynu do státních hmotných rezerv dalších 8,5 miliardy. Zvýšila mzdy učitelům, hasičům, policistům. A mohl bych takhle mluvit ještě dlouho. Kdo si pod tíhou těchto faktů troufá říct, že vláda neudělala nic pro naše občany! Rozumím tomu, že opozice může mít jiné recepty na zvládání těchto krizí, ale pokud tvrdí, že vláda nic pro své občany neudělala, tak jednoduše lže.

Naše země absolvovala náročný rok, počínaje energetickou krizí, jak už jsem zmiňoval, vyvolanou válkou na Ukrajině, náporem ukrajinských uprchlíků, rostoucími cenami. Šlo o naprosto bezprecedentní a výjimečný rok, který prověřil to, kdo má za řízení naší země odpovědnost, a naše vláda obstála. Ukázala, že je schopná a skvěle koordinovaná.

V rámci Ministerstva průmyslu a obchodu jsme na poli evropské energetiky, zejména díky ministru Jozefu Síkelovi, obstáli na výbornou. Podařilo se zastropovat ceny energií. Před zimou jsme měli plné zásobníky plynu. Dalším velmi důležitým výsledkem je úspěšný boj za posílení energetické bezpečnosti a nezávislosti na Rusku. Z hlediska agendy Ministerstva vnitra úspěšný bojujeme proti nelegální migraci. Navýšili jsme platy příslušníků bezpečnostních sborů a skvěle jsme se vypořádali s přílivem vlny ukrajinských uprchlíků. Jako člen bezpečnostního výboru musím říct, že ministra vnitra opozice skutečně nešetří, a to je v pořádku. Ale prozatím veškeré úkoly a výzvy spojené se vším, co jsem již zmiňoval, ministr Rakušan zvládl výborně.

Ve školství se našemu ministrovi Vladimíru Balášovi povedlo vyjednat navýšení rozpočtu pro letošní rok, zahájili jsme výstavbu nových tříd a škol, které v budoucnu pojmou až 10 000 žáků, a zároveň potěšit učitele, kteří budou dosahovat v průměru minimálně 130 % průměrné mzdy v České republice.

A nezapomínejme také na to, že jsme zvládli skvěle uspořádat předsednictví Evropské unie. Za to jsme chváleni řadou evropských médií a představitelů okolních států. Nebojím se říct, že jsme České republice významně zlepšili prestiž. Díky houževnaté práci vlády a všech, kteří se na vedení předsednictví podíleli, jsme využili příležitosti a opět jsme ukázali Česko ve skvělém světle. Škoda jen, že ani v této otázce se s opozicí neshodneme.

Já dnes nebudu hodnotit důvody, proč byla svolána tato schůze, to ať si každý domyslí sám, osobně si však myslím, že nedůvěra vládě je jednou z posledních záchranných brzd demokracie, na které by se mělo shodnout 101 poslanců, že vláda nemá jejich důvěru. Dovolím si tvrdit, že dnešní svolavatel domluvených 101 hlasů poslanců nemá jediná vláda, která by dnes teoreticky mohla získat nedůvěru sněmovny, je vláda stínová. Jistě bychom získali i více než potřebných 101 hlasů, ale všichni víme, že to nejde a tak alespoň stínové vládě doporučím, ať v tom stínu zůstane. Mimochodem nepopírám právo opozice tuto schůzi svolat, i když 101 hlasů domluvených nemá, ale pak to na mě působí pachutí, že tyto základní demokratické pojistky zneužíváte pro politický marketing.

Minulý rok byl složitý, začíná rok nový a já nám všem i občanům České republiky přeji, aby byl po všech stránkách lepší, a také proto budu i nadále podporovat vládu Petra Fialy. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad koalice.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…