Levice: Dnešní společnost má svoje nezasloužené prominenty i závadové živly

09.11.2022 18:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k propuštění skupiny světově renomovaných historiček a historika v čele s prof. Muriel Blaive

Levice: Dnešní společnost má svoje nezasloužené prominenty i závadové živly
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Strana Levice se připojuje k otevřenému dopisu iniciovaného sochařem a pedagogem Pavlem Karousem proti propuštění skupiny světově renomovaných historiček a historika v čele s prof. Muriel Blaive. V souvislosti s touto kauzou máme podezření na politický a ideologický tlak na svobodu vědeckého bádání prováděného Ústavem pro studium totalitních režimů.

Vědecké výstupy historičky Muriel Blaive musíme brát takové, jaké vznikly - tedy morálně a ideově nehodnotící. Přesto mají moc zpochybnit většinovou představu o minulém režimu připomínající pohádku o absolutně zlém totalitním režimu jsoucím stejné podstaty jako např. nacismus nebo stalinismus, a porobeném, pasivně trpícím a utiskovaném lidu, který za nic nemůže.

Popření tohoto sdíleného úhlu pohledu je také současnými mediálními a politickými elitami viděno jako nebezpečí hrozící odhalením společných znaků současného neoliberálně kapitalistického uspořádání s tehdejším tzv. socialistickým režimem.

I dnešní společnost produkuje útlak, ohýbá význam lidských práv a svobod, má svoje nezasloužené prominenty i závadové živly, špicluje s využitím umělé inteligence, o které se StB ani nesnilo, a nutí obyčejné občany a občanky k vyjednávání a s tím spojeným morálním kompromisům.

Máme tedy podezření, že ÚSTR coby státem zřízená, ale přece jen nezávislá vědecká organizace slouží jako strážce poznání a regulátor společenské debaty, namísto aby prováděl výzkum možná netušených historických souvislostí a přijal riziko, že může přijít i s objevem, který dosavadní sdílené (anebo zjevené) pravdy obrátí vzhůru nohama.

Více o otevřeném dopisu v úvodním příspěvku od Pavla Karouse ZDE.

Podpis můžete připojit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…