Levice: Již čtvrtstoletí jsme členy NATO, již čtvrtstoletí tento fakt ohrožuje naši bezpečnost

14.03.2024 10:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k NATO.

Levice: Již čtvrtstoletí jsme členy NATO, již čtvrtstoletí tento fakt ohrožuje naši bezpečnost
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Již čtvrtstoletí jsme členy NATO, již čtvrtstoletí tento fakt ohrožuje naši bezpečnost. Proč?

Řada odborníků na mezinárodní vztahy v 90. letech varovala před rozšiřování NATO na východ, protože se obávala mocenské nerovnováhy a vzestupu nacionalismu v Rusku, které by takový krok vyvolal. Z těchto odborníků jmenovitě připomeňme například slavného geopolitika Saula Bernarda Cohena. Dnes vidíme, že tyto obavy byly oprávněné.

Jen pár týdnů po našem vstupu do NATO zahájila tato organizace bez souhlasu OSN nálety na Jugoslávii. V rámci tohoto bombardování, prý vedeného humanitárními pohnutkami, zahynulo na 2000 civilistů. Přestože oficiálně aliance útočila jen na vojenské cíle, tak zasáhla například budovu čínské ambasády či budovu srbské televize a rozhlasu. Připomeňme, že útočit na civilní cíle se rovná válečnému zločinu. NATO nás zatáhlo do Afganistánu – prý u Kábulu se bojovalo za Prahu. K čemu naše angažmá reálně vedlo dnes vidíme.

Bezpečnostní strategie, kterou schválila tato vláda obsahuje několik zlověstných vět. Kromě opěvovaného členství v NATO totiž i to, že: „Bezpečnostní zájmy je navíc často nezbytné chránit i daleko za hranicemi České republiky.“ Tímto si vládnoucí moc připravuje půdu pro eventualitu, že USA budou chtít použít NATO při konfliktu s Čínou.

I současné koketování s třetí světovou válkou, totiž vyslání vojsk NATO na Ukrajinu, ukazuje, že tak dlouho dokud budeme členy tohoto nástroje amerického imperialismu, tak dlouho budeme ve stavu permanentního ohrožení – ohrožení, že budeme zataženi do konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …